KINA OTVORILA TRŽIŠTE OBVEZNICA INOZEMNIM ULAGAČIMA

Kina je u ponedjeljak otvorila stranim ulagačima tržište obveznica vrijedno 10.000 milijardi dolara u sklopu nastojanja da privuče kapital u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta.
Kina je treće tržište obveznica u svijetu, nakon SAD-a i Japana, a dosada je bilo praktički nedostupno za strane ulagače koji trenutno drže manje od 1,5 posto obveznica izdanih u Kini, pokazuju procjene Bloomberga.

Ubuduće će inozemni “kvalificirani ulagači” – središnje banke, stabilizacijski fondovi i druge velike financijske institucije – moći kupovati dužničke papire preko Hong Konga, objavile su proteklog vikenda Narodna banka Kine (PBoC) i središnja banka u Hong Kongu. “Eksperimentalna faza” provedbe sporazuma o povezivanju trgovine obveznicama stupa na snagu u ponedjeljak, navodi se u priopćenju. “Povezivanje trgovine obveznicama važan je potez središnje vlade u cilju podrške razvoju Hong Konga i poticanju suradnje između matične zemlje i Hong Konga”, objavila je u ponedjeljak kineska središnja banka.

Time će se promicati dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i osigurati povoljniji investicijski kanal za inozemne ulagače a također će se snažno potaknuti i otvaranje kineskog financijskog tržišta, citira agencija AFP iz priopćenja. Nova platforma odražava već uspostavljenu vezu između tržišta dionica Hong Konga i Kine, koja omogućuje inozemnim i domaćim investitorima kupnju dionica na tim tržištima.

Nakon godina snažnog rasta Kina je suočena s posustajanjem aktivnosti a nastoji i spriječiti veliki odljev kineskog kapitala u inozemstvo radi potrage za većim prinosima. Istodobno pokušavaju privući i više stranih ulaganja.

Uspjeh nove platforme donekle bi mogle zasjeniti bojazni od sve više razine duga u Kini, koje su već potaknule upozorenja o mogućoj krizi i neispunjavanju dužničkih obveza. Kina je proteklih mjeseci poduzela odlučne korake kako bi obuzdala kreditiranje.

You may also like

0 comments