Kina osudila Pompeove izjave o Latinskoj Americi

Kineski državni mediji oštro su u ponedjeljak kritizirali američkog državnog tajnika Mikea Pompea zbog komentara izgovorenih u Latinskoj Americi u kojima je upozorio na skrivene rizike prihvaćanja kineskih investicija, javlja Reuters podsjećajući da je na djelu sve žešća bitka za utjecaj u toj regiji.
Krajem prošlog tjedna Pompeo je bio na turneji po Latinskoj Americi i sastao se s čelnicima Paname i Meksika, a novinarima je tada rekao da “kada Kina dolazi, to nije uvijek na dobrobit građana”. “Kada se pojave s ponudama koje se čine predobre da bi bili istinite… u stvari to je točno”, kazao je Pompeo prošli četvrtak u Ciudad de Mexicu, a njegova je izjava objavljena na internetskoj stranici State Departmenta.

Kineski mediji su ocijenili da su njegove izjave ne samo zlobne “zlobne” već i da odaju da je “neupućen i neuk”. Kina je sve prisutnija u resursima bogatoj Latinskoj Americi, izazvavši zabrinutost Washingtona da druga ekonomija svijeta jača svoj utjecaj u regiji u trenutku kada se između dvije zemlje vodi napeti trgovinski rat.

Pompeo tvrdi da SAD pozdravlja konkurentnost koja dolazi od Kine, ali pritom kritizira nedostatak transparentnosti u poslovanju kineskih državnih poduzeća i, kako je kazao, “grabežljive gospodarske aktivnosti”. “Jednostavno se radi o tome da je Kina investirala u neke dijelove svijeta na način da je u tim zemljama sada gore nego što je bilo”, rekao je Pompeo.

You may also like

0 comments