Kina osudila miješanje stranih država u Hong Kong

Kina je osudila “grubo miješanje” stranih država u pitanja Hong Konga nakon nasilnih prosvjeda u tom gradu. 
Kina je izrazila “veliko nezadovoljstvo i odlučno protivljenje” podršci koju su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija dali prosvjednicima u toj autonomnoj regiji, stoji u priopćenju ureda kineskog ministarstva vanjskih poslova u Hong Kongu, gradu u kojem se proteklih tjedana održavaju masovni prosvjedi protiv prijedloga zakona koji bi omogućio izručenja u Kinu. 

Prosvjedi su kulminirali u ponedjeljak, na 22. godišnjicu predaje grada iz britanskih u kineske ruke, kad su skupine većinom mladih ljudi upale u zgradu regionalnog parlamenta i razbile prozore.  Kina smatra kako druge države koriste ljudska prava kao lažni izgovor za miješanje u njezina i unutarnja pitanja Hong Konga, pa je pozvala strane vlade da “odmah zaustave svoja pogrešna djela i izjave”.

Velika Britanija je pak u utorak optužila Kinu da će biti velikih posljedica ako Peking neće poštovati kinesko-britansku deklaraciju o Hong Kongu, prenosi Reuters.  Britanija je “1984. potpisala međunarodni pravno obvezujući sporazum koji čuva vladavinu po principu jedna država dva sustava i čuva temeljne slobode stanovnika Hong Konga”, poručio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt za BBC, dodavši kako London čvrsto stoji iza tog sporazuma.

Kina je dan ranije poručila Britancima da više nisu odgovorni za Hong Kong, svoju bivšu koloniju, te da se stoga trebaju prestati miješati u njegova unutarnja pitanja.  Kina je prije dvije godine objavila da zajedničku deklaraciju, kojom je iznesen nacrt o upravljanju tim gradom nakon povratka pod kinesku vlast, smatra povijesnim dokumentom koji više nema nikakvog praktičnog značaja.

Britanija pak smatra da deklaracija i dalje vrijedi i da je ona pravno obvezujući sporazum kojem ostaje predana. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je u ponedjeljak u Pekingu poručio kako su britanska prava i obaveze iz deklaracije istekle. Kina je Hong Kong službeno predala Britancima 1842. sporazumom iz Nankinga, nakon što su izgubili prvi Opijumski rat.

You may also like

0 comments