Kina optužbe SAD-a smatra neutemeljenima

Državni mediji
Kineski državni mediji u ponedjeljak su uzvratili udarac SAD-u, optuživši administraciju predsjednika Donalda Trumpa da optužbama pokušava odvratiti pozornost od svoje “nesposobnosti” po pitanju širenja koronavirusa.

Komentar u novinama Global Times, objavljen pod pokroviteljstvom glasila People’s Daily Komunističke stranke Kine, odbacuje “neutemeljene” optužbe Kine da je sakrila razmjere pandemije koronavirusa.

Tvrdnje američkog državnog tajnika Mikea Pompea da obavještajne agencije skupljaju “značajne” dokaze o tome kako je virus došao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu “bleferske” su, rečeno je. “Istina je da Pompeo nema nikakvog dokaza”, pišu novine. “Da Washington ima konkretan dokaz, onda bi trebao dopustiti istraživačkim institutima i znanstvenicima da ga pregledaju i odobre.”

Cilj američke vlade bio je okriviti Kinu za pandemiju, piše u novinama, kao i manipulirati javnim mišljenjem te izbjeći krivnju po pitanju “lošeg postupanja tijekom pandemije.” “Krajnji cilj sada je dobiti izbore”, pišu novine o naporima predsjednika Donalda Trumpa da u studenom osvoji drugi mandat.

Kanadski premijer Justin Trudeau u međuvremenu je rekao da je “prerano donositi zaključke” o teoriji da je virus nastao u kineskom laboratoriju, prenijeli su kanadski mediji. Kanada je članica obavještajne alijanse Pet očiju sa SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Australijom i Novim Zelandom.

Znanstvenici tvrde da je izglednije da je virus posredstvom neke druge životinje prenesen na čovjeka sa šišmiša. Američka obavještajna zajednica prošli tjedan zaključila je da čovjek nije stvorio virus.

You may also like

0 comments