Kina ograničava izvoz rijetkih minerala, cijena nafte opada

Nastavak trgovinskog rata
Cijene nafte potonule su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 68 dolara nakon što je Kina signalizirala da bi u trgovinskom ratu sa SAD-om mogla ograničti izvoz rijetkih minerala, što bi moglo zakočiti gospodarski rast a time i potražnju za naftom.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješća kineskih medija da bi Peking mogao iskoristiti dominantnu poziciju u sektoru rijetkih minerala i ograničiti izvoz tih važnih sirovina za proizvodnju niza sofisticiranih proizvoda, od mobitela do raketa.

Iako Kina zasada nije eksplicitno najavila ograničenje prodaje tih sirovina SAD-u, kineski su mediji naglašeno implicirali da će Peking to učiniti. “Kina je najveći svjetski proizvođač tih važnih sirovina i spremna je poslužiti se njima u trgovinskom sporu s Washingtonom”, smatra londonska brokerska kuća PVM. Zaoštravanje američko-kineskog trgovinskog spora potpiruje zabrinutost za svjetski gospodarski rast a time i za potražnju za energentima.

Analitičari ipak napominju da cijene nafte snažno podupiru geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i koordinirana ograničena opskrba iz vodećih proizvođača, uključujući Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom.

Paralelno se zbog američkih sankcija smanjuje izvoz nafte iz Venezuele i Irana. “Rizici po opskrbu i dalje su povišeni zbog kontinuirane geopolitičke neizvjesnosti na Bliskom istoku i poznatih teškoća u Venezueli”, podsjeća James Mick iz američke investicijske tvrtke Tortoise. Zbog američkog je pritiska iranski izvoz u svibnju prepolovljen u odnosu na travanj, potonuvši na oko 400 tisuća barela dnevno, prema podacima o utovaru tankera i izvorima u industriji.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 68,84 dolara, što znači da je porasla za 1,42 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments