Kina napušta iranska plinska polja

Južni Pars
Iranski ministar naftnog gospodarstva Bijan Zangeneh izjavio je da je kineska naftno-plinska kompanija CNPC odustala od razvoja iranskog projekta “Južni Pars 11”, na najvećem plinskom polju na svijetu, izvijestila je iranska novinska agencija Shana.

“Da, oni su otišli”, rekao je Zangeneh odgovarajući na pitanje novinara je li kineska kompanija napustila projekt.

Dodao je da iranski Petropars ostaje jedina kompanija koja će se baviti projektom Južni Pars 11. Odgovarajući na pitanje zašto razvoj projekta nije otpočetka bio povjeren Petroparsu, Zangeneh je rekao da je Iran želio privući strani kapital.

Južni Pars je najveće svjetsko nalazište prirodnog plina. Nacionalna iranska naftna kompanija NIOC je početkom srpnja ove godine potpisala ugovor o razradi “faze 11 Južnoga Parsa” s francuskim Totalom, vrijedan jednu milijardu dolara. Taj je ugovor dao mogućnost da kineski CNPC preuzme Totalov udio u projektu (50,1 posto), ako ga francuska kompanija napusti. Udio CNPC-a bio je 30 posto, a preostalih 19,9 posto imao je Petropars.

Total je 20. kolovoza 2018. najavio konačno povlačenje iz projekta pod pritiskom američkih antiiranskih sankcija. Krajem studenog prošle godine CNPC je službeno zamijenio Total u projektu Južni Pars 11, no radovi zapravo nisu ni počeli.

You may also like

0 comments