Kina lansirala satelit koji se ne može hakirati

Kina je lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svijetu, objavili su u utorak državni mediji. Satelit nazvan “Micius” prema drevnom kineskom filozofu i izumitelju lansiran je iz svemirskog centra Jiuquan.

Komunikacijski satelit nove generacije otporan je na sve poznate vrste kibernetičkog napada i može se upotrijebiti u različite vojne i tehnološke svrhe, prenosi agencija Xinhua.

Satelit za kvantne eksperimente u svemirskim uvjetima QUESS emitirat će kodirane poruke iz svemira na Zemlju i davati znanstvene informacije o kvantnom sprezanju. “Novi satelit predstavlja tranziciju uloge Kine iz nekoga tko samo prati razvoj informacijske tehnologije u predvodnika budućih IT postignuća”, rekao je šef misije Pan Jianwei.

Satelit je dizajniran tako da prenosi poruke između relejnih postaja na dva kontinenta pomoću ultrabrzih koherentnih lasera. Budući da se kvantni foton ne može dijeliti ili umnožavati, nemoguće je prisluškivati, presretati ili razbijati informacije koje se njime prenose, ističe Xinhua.

You may also like

0 comments