Kina je najveća prijetnja zapadu nakon Drugog svjetskog rata

Wall Street Journal
Najviši američki obavještajni dužnosnik pojačao je oštre napade administracije Donalda Trumpa na Peking označivši Kinu najvećom prijetnjom demokraciji i slobodi nakon Drugog svjetskog rata i rekavši da je sklona globalnoj dominaciji.

– Obavještajna služba je jasna: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta gospodarski, vojno i tehnološki, tvrdi ravnatelj nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe u uredničkom komentaru objavljenome na internetskoj stranici Wall Street Journala.

Ratcliffe, bivši republikanski kongresmen kojega je Trump prošlog proljeća imenovao na najvišu obavještajnu dužnost, rekao je da Kina predstavlja “najveću prijetnju današnjoj Americi, i najveću prijetnju demokraciji i slobodi u cijelom svijetu nakon Drugog svjetskog rata”.

Rekao je da je preusmjerio resurse unutar godišnjeg saveznog proračuna od 85 milijardi dolara dodijeljenih obavještajnim službama kako bi povećao fokus na Kinu. Ratcliffe je rekao da je kineski ekonomski špijunski pristup trostruki: “Ukradi, repliciraj i zamijeni”. Tvrdi da je kineska strategija ukrasti intelektualno vlasništvo američkih tvrtki, kopirati ga i zatim istisnuti američke tvrtke na globalnom tržištu, prenosi HRT.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva odbacio je Ratcliffeove komentare kao “iskrivljene činjenice” i licemjerne te dodao da pokazuju “uvriježeni hladnoratovski način razmišljanja i ideološke predrasude nekih ljudi s američke strane”.

Trumpova administracija nastoji zacementirati čvrsto naslijeđe odlazećeg predsjednika, u razdoblju kad su odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potonuli na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća. Washington i Peking sukobili su se zbog načina na koji je Kina postupala od početka pandemije koronavirusa, kineskog jačanja pritiska u Hong Kongu, sporova u Južnome kineskom moru, trgovine i optužbi za zločine vezane uz kršenje ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu.

You may also like

0 comments