Kina i SAD će ublažiti svoje napetosti

Čelnik kineske ratne mornarice i njegov američki kolega razgovarali su video vezom u četvrtak, dva dana nakon ophodnje američkog ratnog broda u zoni Južnokineskog mora na koju pravo polaže Peking, objavio je Pentagon. Pentagon je gotovo jednosatni razgovor američkog admirala Johna Richardsona i kineskog admirala Wu Shenglija ocijenio “vrlo produktivnim i profesionalnim”.

Po američkom obrambenom dužnosniku, kineski dužnosnik nije želio dovesti u pitanje dijalog između dviju mornarica usprkos napetosti stvorenoj stanjem u Južnokineskom moru. Šef američkih snaga na Tihom oceanu, admiral Harry Harris trebao bi sljedećeg tjedna otputovati u Peking u “odavno planirani” posjet. Posjet će se održati od 2. do 5. studenoga. Dvojica admirala dogovorila su se o novom razgovoru putem video veze do kraja godine, kazao je kapetan broda Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona. SAD je poslao u utorak raketni razarač USS Lassen na plovidbu manje od 12 milja udaljenu od umjetnih otočića koje je Peking izgradio na stijenama arhipelaga Spratleys, u Južnokineskom moru.

Arbitražni sud iz Nizozemske odlučio je u četvrtak kako je nadležan za suđenje o teritorijalnim pravima koje su podnijeli Filipini protiv Kine o spornim područjima u Južnom kineskom moru. U pravnom porazu za Kinu Stalni arbitražni sud iz Den Haaga odbacio je tvrdnju Pekinga da se radi o sporu oko njegova teritorijalne suverenosti te rekao da će održati dodatna ročišta kako bi odlučio o vrijednosti filipinskih dokaza.

Kina je bojkotirala postupak i odbacila mjerodavnost suda u ovom slučaju Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnim kineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Flipinima, Tajvanu, Maleziji i Bruneiju. Sud je utvrdio kako je mjerodavan da sasluša sedam podnesaka Manile prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) te da odluka Kine da ne sudjeluje “ne lišava sud nadležnosti”.

Sjedinjene Države, ugovorni saveznik Filipina koji je ovaj tjedan doveo u pitanje Pekingovo polaganje teritorijalnih prava ploveći blizu umjetnih otoka koje je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, pozdravile su odluku suda, prema visokom američkom obrambenom dužnosniku.

You may also like

0 comments