Kina i Panama potpisuju trgovinske ugovore?

Predsjednik Xi Jinping je doputovao u nedjelju navečer u Panamu gdje će potpisati dvadesetak ugovora u prigodi prvog službenog posjeta nekog kineskog čelnika zemlji kojom prolazi kanal što povezuje Tihi i Atlantski ocean.
Xi je stigao u 20.30 sati (2.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u pratnji supruge Peng Liyuan u međunarodnu zračnu luku Tocumen, gdje su ga s najvišim počastima dočekali panamski predsjednik Juan Carlos Varela i prva dama Lorena Castillo.Ovo je prvi službeni posjet nekog kineskog dužnosnika Panami od uspostave bilateralnih veza 2017. koja je ostvarena zahvaljujući zaokretu panamske diplomacije koja je te godine prekinula veze s Tajvanom.

Dvojica čelnika će u ponedjeljak, na sastanku u palači Las Garzas, u sjedištu panamske vlade, potpisati dvadesetak ugovora na polju trgovine, znanosti, kulture, tehnologije, prosvjete, infrastrukture i prijenosa znanja. Xi je u petak rekao da ima “velika očekivanja” od posjeta i od razvoja bilateralnih veza, u okviru “novog puta svile”, projekta kineske vlade za ulaganje u infrastrukturu u inozemstvu.

Peking drži da Panama može biti vrata na koja će kineski proizvodi i tvrtke ulaziti u Latinsku Ameriku. Panamska vlada pak očekuje od ove nove veze brojna kineska ulaganja u svoju infrastrukturu Peking i Panama pregovaraju i o ugovoru o slobodnoj trgovini.

You may also like

0 comments