Kina i EU za očuvanje slobodne trgovine i reformu WTO-a

Predstavnici Europske unije naglasili su u ponedjeljak kako je zajednička odgovornost Europe, Kine, Sjedinjenih Država i Rusije prekinuti trgovinske ratove, te provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije.
”To je zajednička dužnost Europe, Kine, SAD-a i Rusije, da ne unište ovaj (svjetski) poredak, nego da ga poboljšaju. Da ne započinju trgovinske ratove, koji su kroz našu povijest dovodili do sukoba, nego da hrabro i odgovorno promijene ovaj na pravilima temeljen svjetski poredak”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na summitu EU-Kina u Pekingu.

”Iz tog razloga pozivam naše kineske domaćine, ali isto tako i (američkog) predsjednika Donalda Trumpa i (ruskog) predsjednika Vladimira Putina, da zajednički započnemo proces reforme Svjetske trgovinske organizacije. Ima još vremena da spriječimo sukobe i kaos”, zaključio je Tusk.

Uz Donalda Tuska, na 20. EU-Kina summitu također je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a sastali su se s kineskim premijerom Li Keqiangom. Li je naglasio kako Kina želi riješiti sve trgovinske razmirice sa SAD-om. ”Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om. Nitko iz trgovinskog rata ne izađe kao pobjednik”, naglasio je Li na marginama summita s europskim vođama.

”Na SAD-u i na Kini je da riješe probleme”, zaključio je Li, no bez dodatnih detalja. Li je također, uz Tuska i Junckera, izrazio podršku reformi Svjetske trgovinske organizacije, te zaštiti slobodne trgovine. Na kraju je naglasio kako su EU i Kina ”dvije sile stabilnosti” u svjetskoj trgovini, za razliku od stava prema SAD-u, za koji Kina kaže da šteti svjetskoj ekonomiji.

You may also like

0 comments