Kina gradi najveći brod, Amerikanci ofenzivnije na istok

Na LNG tržištu
Paralelno s godišnjim Udruge izvoznika ukapljenog plina, u kojemu je objavljeno kako tvrtke iz SAD-a gube utrku u isporuci LNG-a od Katara, Australije i Rusije, pogotovo na istočnim tržištima, iz najvećeg američkog izvoznika Cheniere Energyja su poručili kako će na dulji rok povećati isporuku ukapljenog plina unatoč trenutačnim trgovinskim napetostima.

U isto vrijeme Kina gradi novi brod za prijevoz LNG-a, koji bi trebao biti najveći na svijetu. Njegov kapacitet će iznositi 270 tisuća metara kubnih. Gradit će ga kinesko brodogradilište i norveška licencirana tvrtka DNV GL u okviru 19. Međunarodne konferencije i sajma o ukapljenom plinu LNG2019, upravo održanog u Šangaju, potpisali su sporazum o zajedničkoj gradnji broda.

Kada će tanker biti porinut u more još je nepoznato, ali se navodi kako bi tehnička dokumentacija za njegovu izgradnju trebala biti završena do kraja iduće godine. Također je poznato kako će tanker moći prevoziti do 270 tisuća m3 ukapljenoga plina.

Trenutačno se najveći LNG tanker na svijetu nalazi u vlasništvu katarskog „Mozah“-a, porinut 2007. godine. Dug je 345, širok 53,8, a visok 34,7 metara. Može prevoziti 266 tisuća m3 LNG-a.

Pročitajte analizu

You may also like

0 comments