Home Ekonomija Kina cilja rast od 5 posto i novo zaduženje

Kina cilja rast od 5 posto i novo zaduženje

by Energypress.net

CNBC

Kina je postavila cilj rasta od “oko 5%” za 2024. i najavila izdavanje “ultra-dugoročnih” posebnih obveznica za velike projekte, navodi se u vladinom izvješću o radu objavljenom u utorak. Premijer Li Qiang, koji je podnio izvješće, također je obećao da će Kina ukloniti ograničenja za strana ulaganja u proizvodnju.

Kina je odredila omjer deficita i BDP-a od 3% za ovu godinu, s rijetkih revizija naviše na 3,8% krajem prošle godine s prvotnih 3%.

Izvješće o radu također navodi da će Peking ove godine izdati bilijun juana (138,9 milijardi dolara) u “ultra-dugim” posebnim trezorskim obveznicama za financiranje velikih projekata usklađenih s nacionalnim strategijama, dok će se izdati 3,9 bilijuna juana obveznica posebne namjene za lokalne vlasti ove godine, 100 milijardi juana više nego prošle godine.

“Trebali bismo na odgovarajući način pojačati intenzitet naše proaktivne fiskalne politike i poboljšati njezinu kvalitetu i učinkovitost”, stoji u izvješću o radu.

Proračunski deficit isključuje posebne obveznice, bankovne obveznice i dug lokalnih vlasti za financiranje vozila, prema Louise Loo, vodećoj ekonomistici Oxford Economicsa, koja je prošli tjedan predvidjela deficit od 3% do 3,5%, piše CNBC.

U izvješću MMF-a ranije ove godine navodi se da su njegovi razgovori s kineskim dužnosnicima pokazali da oni prošlogodišnju fiskalnu politiku smatraju proaktivnom.

„Iznimno dugoročne posebne državne obveznice izdane na probnoj osnovi neće biti uključene u deficit i mogu se izdati u odgovarajućem trenutku na temelju tržišnih i gospodarskih uvjeta pod trendom umjerenog povećanja zaduženosti središnje države kako bi se osiguralo fleksibilnost”, rekao je Bruce Pang, glavni ekonomist konzultantske tvrtke za nekretnine JLL, u komentaru za CNBC.

“Mogu postupno zamijeniti izdavanje lokalnih posebnih obveznica kako bi bolje poduprli dugoročno i veliko strateško planiranje zemlje i izgradnju ključnih područja te provedbu velikih infrastrukturnih projekata”, dodao je.

Ciljevi za BDP i druge ekonomske pokazatelje objavljeni su u sklopu otvaranja godišnjeg sastanka Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu, kojemu je u utorak nazočilo više od 2800 delegata.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo poraslo za 5,2%, što odgovara službenom cilju od oko 5%. Ukupni oporavak od pandemije bio je sporiji nego što su mnogi očekivali, dok se rast također suočio s padom nekretnina i izvoza.

Ove godine Kina planira ciljati stopu urbane nezaposlenosti od oko 5,5%, stvaranje 12 milijuna novih urbanih radnih mjesta i povećanje indeksa potrošačkih cijena od oko 3%. Ciljevi za 2024. su isti kao i oni postavljeni za 2023. prenosi SEEbiz.

Related Posts