Kina će se fokusirati na vlastito tržište

Analiza
Kineska akademija društvenih znanosti pripremila je novu analizu stanja u međunarodnim odnosima i okruženju Kine te odgovarajuće preporuke za kinesko vodstvo, donosi Branimir Vidmarović, sa Sveučilišta u Puli, u kolumni za portal SEEbiz

Cijenjena institucija koja je povezana sa samim državnim vrhom i koja ima velik utjecaj na proces formiranja vanjske politike Kine u analizi naglašava da će sljedećih pet godina Kina morati suočiti s vrlo neprijateljskim okruženjem. Sljedeće petogodišnje razdoblje donosi „dosada najveće u stoljeću promjene“; „strateška igra između velesila postaje intenzivnija a međunarodni sustav se preslaguje“, stoji u analizi.

Izvješće ne spominje koronavirus direktno, no preporučuje da zemlja mora postati više samodostatna i neovisna. U razdoblju od 2021. do 2025. globalna ekonomija koja je pomogla Kini da postane ekonomska sila drastično će se promijeniti. U tim uvjetima, Kina se mora adaptirati kako bi nastavila prosperirati.

„Nedostatci ekonomske globalizacije iz dana u dan su bili sve očitiji. Populizam je jačao usporedo sa slabljenjem globalne ekonomije. Zemlje su podijeljene, a nejednakosti se šire. Stari, multilateralni trgovinski sustav je pod pritiskom.“, upozoravaju autori analize.

Glavna ideja i preporuka je da se Peking u narednih pet godina mora fokusirati na tehnologiju domaće proizvodnje i vlastito ogromno tržište. Novi petogodišnji plan mora za prioritet uzeti razvoj domaćih proizvodnih snaga, tehnološke inovacije i kontinuirani rast boljitka građana. Mišljenje Akademije dio je vrlo žive diskusije u političkim krugovima i akademskoj zajednici o budućem ekonomskom (i političkom) smjeru Kine uoči definiranja i usvajanja 14. petogodišnjeg plana koji će stupiti na snagu iduće godine.

Petogodišnji planovi formiraju se spiralno; široku konzultacijsku bazu čine mišljenja političkih analitičkih institucija, ekonomista, vodećih analitičara iz akademskih krugova te drugih relevantnih eksperata. Ideje i analize se zatim filtriraju u svojevrsne „short-listove“ i sažetke; daljnjim konzultacijsko-analitičkim postupkom odozdo prema gore formira se jedinstveni plan. Pri tome čelni ljudi u Politbirou imaju svoje „provjerene“ kontakte u akademskim krugovima sa kojima su razvili povjerljive odnose pa se često razne dodatne ideje mogu naknadno ubacivati u nacrt plana i u kasnijim fazama formiranja plana, pišu na SEEbizu.

Tako su kineski planovi zapravo široke strateške smjernice dok su sovjetski planovi bili konkretne proizvodne zadaće i ciljevi.

Četrnaesti po redu petogodišnji plan bit će objavljen početkom 2021. godine. To je važna godina u kojoj će Kineska komunistička partija slaviti 100. obljetnicu svog osnutka. Očekuje se da će se o ekonomskoj i političkoj budućnosti aktivno diskutirati na ovogodišnjem Kineskom političkom savjetodavnom kongresu i Nacionalnom kongresu (poznatijim kao Dvije sjednice), koji će početi 21. svibnja ove godine.

Centralna tema je dakako samodostatnost – oslanjanje na svoje snage, kapacitete, inovativni razvoj i tržište. To je i glavna ideja plana „Made in China 2025“, koji se prestao spominjati u javnom i službenom diskursu Kine nakon zahuktavanja trgovinskog rata sa SAD-om.

Još prije pojave koronavirusa, zbog američko-kineskog trgovinskog rata i rastuće suparništva između velesila mnogi u Kini su počeli smatrati da se Peking više ne može pouzdati u dobru volju trgovinskih partnera kako bi nastavio gospodarski rast u kojem je uživao od kraja 1970-ih.

Karantena je uzrokovala porast nezaposlenosti te oštru ekonomsku kontrakciju u prvom tromjesečju te, možda još važnije, stavila veliki upitnik na održivosti 40-godišnjeg kineskog „ekonomskog čuda“.

Rješenja za ekonomski oporavak i vanjskopolitičke odnose nakon koronavirusa su dakle ključna pitanja koja bi se trebala razmotriti Nacionalnom kongresu. Peking je obećao veću političku potporu gospodarstvu, uz dodatno povećanje duga, veću državnu potrošnju i nastavak kreditne podrške za mala poduzeća.

Očekuje se da će Vlada na kongresu objaviti ekonomske ciljeve – uključujući omjer fiskalnog deficita i broj radnih mjesta koja želi stvoriti. Eventualno, službeni Peking bi mogao objaviti (revidirani) cilj rasta BDP-a, donosi SEEbiz.

You may also like

0 comments