Kim želi prekinuti dijalog s SAD-om

Državna agencija
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak zaprijetila prekidom dijaloga sa SAD-om nakon što je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo kazao da jedva čeka da pregovori ponovo počnu.

“Slušajući komične izjave Mikea Pompea, došlo nam je da odbacimo svaku nadu za obnovu dijaloga”, kazao je sjevernokorejski dužnosnik zadužen za pregovore.

“Ucrtati ćemo sami svoj put”, dodao je neimenovani dužnosnik za državnu novinsku agenciju KCNA. Prošli tjedan, šef američke diplomacije je pozvao međunarodnu zajednice da ostane odlučna u primjeni diplomatskih i gospodarskih sankcija zbog sjevernokorejskog programa balističkih projektila, a istovremeno je zazivao i povratak pregovorima.

Pjongjang je u ponedjeljak testirao takozvani “super veliki” višecijevni raketni bacač, a dan ranije je je ispalilo dva balistička projektila kratkog dometa u Japansko more. To je bilo četvrto testiranje Pjongjanga ovog mjeseca nakon tromjesečne pauze.

Pregovori između Sjeverne Koreje i SAD-a o nuklearnom pitanju zašli su u slijepu ulicu. Washington je ipak toj zemlji ponudio pomoć u suzbijanju novog koronavirusa. Analitičari tvrde da Pjongjang, usprkos osudama i sankcijama međunarodne zajednice, malo po malo popunjava svoje vojne kapacitete

Sjevernokorejski dužnosnik je Pompea optužio da “vrijeđa zemlju s kojom njegov predsjednik, Donald Trump,  želi imati dobre odnose”, aludirajući na Trumpovo pismo Kim Jong Unu u kojem nudi suradnju u borbi protiv Covida-19.

Pompeo je za južnokorejsku agenciju Yonhap rekao da je njegova izjava i dalje u skladu sa smjernicama predsjednika Trumpa, pojašnjavajući da američka stranka marljivo radi na obnovi pregovora, ali da će se sankcije,  ne američke sankcije već rezolucije Vijeća sigurnosti, nastaviti primjenjivati.

0 comments