Kim neće prisustvovati summitu južnoazijskih zemalja

ASEAN
Sjeverna Koreja odbila je poziv upućen čelniku Kim Jong Unu da sljedeći tjedan prisustvuje planiranom summitu u Seulu s jugoistočnim azijskim zemljama te rekla da “sada nije vrijeme” zbog zategnutih odnosa, objavili su sjevernokorejski državni mediji u četvrtak.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in poslao je poziv Kimu 5. studenoga, s ponudom da događaju prisustvuje izaslanik ne bude li on sam mogao doći, objavila je službena novinska agencija KCNA. Moon će ugostiti čelnike Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u južnokorejskome lučkom gradu Busanu sljedeći tjedan na proslavi 30. obljetnice njihova partnerstva, te je rekao da bi se Kim mogao priključiti.

Zahvaljujući Seulu na pozivu, Sjeverna Koreja je zatražila da Južna “shvati da mi ne bismo mogli naći legitiman razlog” da Kim prisustvuje, prenosi KCNA. U izjavi se Južna Koreja optužuje za narušavanje odnosa ovisnošću o Sjedinjenim Državama u rješavanju međukorejskih pitanja.

Dvije Koreje održale su tri summita prošle godine, tijekom kojih su se Moon i Kim dogovorili poboljšati veze i obnoviti poslovne inicijative. No nema značajnog napretka u razdoblju jačanja sankcija zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa i sporih pregovora o denuklearizaciji između Pjongjanga i Washingtona.

You may also like

0 comments