Kim Jong Un ponovio da je predan denuklearizaciji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao je u četvrtak kineskom ministru vanjskih poslova da je predan denuklearizaciji, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Visoki kineski diplomat, državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi, boravi u posjetu Sjevernoj Koreji nakon prošlotjednog povijesnog sastanka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, na kojem su obje strane obećale da će poboljšati odnose.

Sjeverna Koreja iznenadila je svijet nekoliko dana prije summita objavivši da će zatvoriti svoj poligon za nuklearne testove kako bi “transparentno zajamčila” svoju predanost da prekine sa svim nuklearnim i raketnim testovima.

Na sastanku u Pjongjangu, Kim je Wangu rekao da su nedavne pozitivne promjene na Korejskom poluotoku korisne za mirno rješenje, objavilo je ministarstvo.

“Kim Jong Un je rekao da je postizanje denuklearizacije poluotoka odlučno stajalište sjevernokorejske strane”, rekao je.

Wang je rekao Kimu da je Sjeverna Koreja iskoristila priliku i donijela prijelomnu odluku, omogućivši pozitivne promjene.

Prošlotjedni summit čelnika dviju Koreja pružio je priliku za političko rješenje, rekao je.

Kina podržava prekid rata na poluotoku, sjevernokorejski fokus na gospodarski razvoj i rješenje sjevernokorejskih legitimnih razloga za zabrinutost tijekom procesa denuklearizacije, rekao je.

“Kina je spremna održavati komunikaciju sa Sjevernom Korejom o tome i povećati koordinaciju.”

Južnokorejski dužnosnik rekao je da će se sredinom svibnja održati inter-korejski sastanak na visokoj razini posvećen provedbi dogovora Kima i Moona.

Kina je uglavnom sa strane promatrala dok su dvije Koreje radile na poboljšanju odnosa, sve dok Kim nije stigao u tajnovit posjet Pekingu potkraj ožujka.

Kineski državni tabloid Global Times istaknuo je u uvodniku da su sugestije da je Kina marginalizirana u tom procesu “plitki pokušaj manipulacije javnim mnijenjem”.

Kina preferira tišu diplomaciju, navodi list.

You may also like

0 comments