Kijev želi otvoriti muzej o sovjetskoj okupaciji

Gradska skupština Kijeva odobrila je u četvrtak otvaranje “muzeja sovjetske okupacije” na otvorenom, uz opasnost da potakne nove napetosti s Moskvom. Većina gradskih vijećnika – 78 od 120 – kako pišu mediji, glasovala je za tu odluku, koja dolazi nakon niza zakona o uklanjanju nasljeđa komunizma u Ukrajini što ih je već donio parlament.

Gradske vlasti još nisu odlučile gdje će biti taj “muzej okupacije”, u kojemu će svoje mjesto naći sovjetski spomenici i znakovlje koji se trebaju ukloniti iz javnih prostora sukladno zakonima o “desovjetizaciji” Ukrajine, donesenim u travnju, rekao je vijećnik Oleg Garjaga, navodi se u priopćenju gradskih vlasti. Ukrajinski ministar kulture Vjačeslav Kirilenko u travnju je predložio osnivanje “muzeja totalitarizma” u koji bi bili smješteni komunistički simboli nakon što budu demontirani. “Svaki posjetitelj mora moći pojmiti razinu zločina totalitarnog komunističkog režima protiv ukrajinskog naroda”, rekao je tada Kirilenko.

Ukrajina, bivša republika iz sastava SSSR-a, pokušava nakon dolaska prozapadnih vlasti raskinuti sa sovjetskom prošlošću dok na istoku zemlje traje oružani sukob s proruskim separatistima koji se rasplamsao nakon ruskog pripojenja poluotoka Krima u ožujku 2014.. Kijev, grad s 2,8 milijuna stanovnika, već ima maleni “muzej sovjetske okupacije” koji su otvorili aktivisti za ljudska prava iz skupine Memorial, ali on ne dobiva nikakvu financijsku potporu države.

You may also like