Kijev deblokira provedbu sporazuma o Ukrajini

Prema riječima Aleksandra Lukaševiča, deeskalacija sukoba u Donbasu ostvariva je samo uz podršku predstavnika DNR-a i LNR-a. Kijev pod raznim izlikama i razlozima sabotira provedbu političkih točaka sporazuma u Minsku. Istovremeno odluka o deeskalaciji sukoba u Donbasu može biti ostvarena samo u dogovoru s predstavnicima Donjecka i Luganska, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OESS-u Aleksandar Lukaševič na zasjedanju Stalnog vijeća organizacije. “U posljednje smo vrijeme svjedočili cijelom nizu izlika i razloga pod kojima je Kijev sabotirao napredak u provedbi političkih točaka ‘Kompleksa mjera'”, citirala je Lukaševiča agencija RIA Novosti, prenosi Izvestija.

Pritom je Lukaševič rekao kako odluke o deeskalaciji sukoba u Donbasu mogu biti ostvarene samo u dogovoru s predstavnicima Donjecka i Luganska. Stalni predstavnik RF pri OESS-u rekao je da su pokušaji da se Donjeck i Lugansk uklone iz procesa dogovora, kao što bi to htio Kijev, kontraproduktivni i da samo produžuju proces.

Osim toga, Lukaševič je rekao da pitanje o raspoređivanju policijske misije OESS-a u Donbasu nije bilo dogovoreno.  Ranije je služba za odnose s javnošću predsjednika Ukrajine Petra Porošenka izvijestila da je u razgovoru čelnika “normandijske četvorke” (Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine) donešena odluka o razmještanju policijske misije OESS-a u Donbasu i da su počele konzultacije po tom pitanju. Kasnije su iz Kremlja i Ministarstva vanjskih poslova RF opovrgnuli tu informaciju.

You may also like