Home Geopolitika Kerry želi širenje primirja i na Alep

Kerry želi širenje primirja i na Alep

by Agencije

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak kako su bliži dogovor o proširenju primirja na Alep, podijeljeni grad na sjeveru Sirije u kojem je nedavna eskalacija nasilja zaustavila mirovne pregovore.

Kerry je doputovao u Ženevu kako bi s ostalim dužnosnicima razgovarao o oživljavanju prvog većeg primirja u pet godina rata u Siriji koje je stupilo na snagu u veljači uz podršku SAD-a i Rusije, da bi nakon toga propalo. Sirija je prošlog tjedna najavila privremena lokalna primirja u ostalim područjima, no zasad ih ne uspijeva proširiti na Alep. U Alepu je u najnovijim zračnim udarima državnih vlasti i pobunjeničkim granatiranjima stradalo stotine civila, od kojih je više od 50 bilo u bolnici za koju pobunjenici tvrde da je bila ciljana meta.

Borbe u Alepu mogu dovesti do poništenja prvih mirovnih razgovora uključenih ratnih strana. Oni su stali u travnju nakon što ih je ljutito napustilo izaslanstvo oporbe, te se čeka određivanje datuma njihovog nastavka. “Približavamo se međusobnom razumijevanju, no imamo još posla i zato smo tu”, rekao je Kerry na početku sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom.

Nakon sastanka s Jubeirom i izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom, Kerry je rekao da se nada da će idućih dana sve biti jasnije oko obnavljanja primirja diljem Sirije. Sjedinjene Države i Rusija dogovorile su se kako će u Ženevi zadržati dodatno osoblje kako bi na tome radili. “Obje strane, i oporba i režim, pripomogle su ovom kaosu, te ćemo tijekom idućih sati intenzivno raditi kako bi pokušali postići obnovu prekida neprijateljstava”, rekao je Kerry novinarima. De Mistura je najavio kako će radi pregovora otputovati u Moskvu.

U građanskom ratu u Siriji dosad su ubijene stotine tisuća ljudi, milijuni su istjerani iz svojih domova, stvorena je najgora izbjeglička kriza na svijetu i osigurana baza militantima Islamske države za napadanje drugih područja. Sjedinjene Države i Rusija preuzele su glavnu ulogu u najnovijoj diplomatskoj inicijativi koja je započeta nakon uključivanja Moskve u rat koja je svojim zračnim napadima odnos snaga prevalila u korist predsjednika Bashara al-Assada.

Related Posts