Kerry uvjeren da će sirijski pregovori početi u sljedećim danima

Američki državni tajnik John Kerry vjeruje da će sirijski mirovni pregovori početi idućih dana unatoč razjedinjenosti sirijske oporbe, rekao je u subotu u Rijadu nakon razgovora s partnerima u Perzijskom zaljevu koje nastoji uvjeriti da nemaju razloga strahovati od američkog približavanja Iranu.

“Uvjereni smo da će s dobrom inicijativom razgovori početi negdje idućih dana” i da će UN-ov posebni izaslanik Staffan de Mistura uspjeti okupiti pregovorače, rekao je Kerry u Rijadu, prenosi agencija dpa. Sirijski mriovni pregovori trebali su početi 25. siječnja u Ženevi, no nije još posve siguran datum početka, djelomice zbog nesuglasica razjedinjene sirijske oporbe. Koalicija sirijske oporbe najavila je svoj sastav pregovarača za Ženeu, čemu se protivi Rusija, odana saveznica režima predsjednika Bašara al-Asada, podsjeća AFP. Na čelo izaslanstva sirijska je koalicija postavila prosuadijskog islamističkog pobunjenika Moahmeda Aluša, kojega Rusija naziva “teroristom”.

Kerry, koji je u subotu telefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o tim pregovorima, najavio je da će se velike sile sastati nakon prvog kruga pregovora. “Neću najaviti datum, no dogovorili smo se da će odmah nakon prvog kruga sirijskih pregovora Međunarodna skupina za podršku Siriji održati sastanak i da će to biti vrlo brzo, jer želimo da se taj proces nastavi”, rekao je, piše Reuters.  Mirovni pregovori zapinju oko velikih zapreka, ponajprije uloge sirijskog predsjednika al-Asada u tranziciji zemlje, jer dio pregovarača uvjetuje mirovni proces njegovim odlaskom s vlasti čemu se protive Iran i Rusija.

Druga velika jabuka razdora na Bliskom istoku su odnosi Saudijske Arabije i Irana koji su se pogoršali u siječnju pošto su saudijske vlasti pogubile šijitskog klerika, zbog čega je prosvjedovao šijitski Iran te su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose. “Nitko od nas ne vjeruje u iluziju da zapreka nema u traženju političkog rješenja za Siriju”, rekao je Kerry i dodao “Znamo da je to teško, jer da je lako već bi odavno (taj proces) bio gotov”.  Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir rekao je je da njegova zemlja radi sa Sjedinjenim Državma kako bi pronašla način za Asadovo povlačenje.

Izrazio je zabrinutost zbog približavanja SAD-a i Irana. “Ne vidim da Sjedinjene Države i Iran mogu zajedno. Iran je i dalje svjetski sponzor terorizma”, ustvrdio je al-Džubeir, prema Reutersu. Kerry, koji je u Rijadu razgovarao s predstavnicima Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) rekao je da je ukidanje sankcija Iranu prilika da se uklone zabrinutosti. “SAD je i dalje zabrinut nekim aktivnostima Irana” u regiji, rekao je Kerry i naveo potporu terorističkim skupinama kakav je libanonski Hezbollah, te iranski program balističkih raketa zbog čega je Iranu nametnuo nove sankcije.

Šest zemalja GCC-a su uz Saudijsku Arabiju još i Bahrein, Kuvajt, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati. Te arapske monarhije sunitskog islama duboko se ne slažu s povratkom Irana na međunarodnu scenu nakon nuklearnog sporazuma što ga je službeni Teheran postigao s velikim silama čime su mu ukinute sankcije i on postaje atraktivna zemlja za poslovanje međunarodnim kompanijama.

0 comments