Kerry u Kataru lobira za iranski nuklearni dogovor

Američki državni tajnik John Kery u ponedjeljak je u Kataru započeo razgovore s čelnicima zemalja Perzijskog zaljeva kako bi im predočio odlike nuklearnog sporazuma s Iranom postignutim prošli mjesec, a nezaobilazne teme bit će i borba protiv ekstremista Islamske države i rat u Siriji.

Većina arapskih zemalja Zaljeva izrazila je zabrinutost zbog sporazuma od 14. srpnja između Irana i zapadnih zemalja predvođenih SAD-om. One smatraju da će sporazumom popustiti napetosti između Teherana i Washingtona što bi Islamsku Republiku moglo ohrabriti na pružanje potpore paravojnim saveznicima u regiji.

Kerry je u nedjelju u Egiptu kazao da SAD i dalje Iran smatra državom koja sponzorira terorizam, ali da je upravo zato važno učiniti sve da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja. “Apsolutno je neupitno da će sporazum iz Beča, ako u potpunosti bude primijenjen, Egipat i sve ostale zemlje u regiji učiniti sigurnijima nego što bi bile ili su bile (bez sporazuma)”, kazao je Kerry jučer u Kairu.

U Dohi će se danas Kerry sastati s članovima Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva (GCO) koje čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar. Također će održati trilateralni sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i saudijskim ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Jubeirom. S njima će, kako se doznaje, prvenstveno razgovarati o ratu u Siriji.

You may also like

0 comments