Kerry: Sukobi u Siriji smanjeni za 80 posto

Primirje koje su dogovorile Sjedinjene Države i Rusija utjecalo je na smanjenje borbi u ratom rastrganoj Siriji za 85 do 90 posto, izjavio je u četvrtak u Moskvi američki državni tajnik John Kerry.

Tijekom trećeg posjeta Rusiji u posljednjih godinu dana, Kerry je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, a predviđen je i njegov susret s predsjednikom Vladimirom Putinom. Odnosi između Moskve i Washingtona u posljednjih su nekoliko godina oslabjeli zbog neslaganja oko sukoba u Ukrajini i Siriji, no Kerry smatra da je svaki njegov posjet Rusiji pomogao ponovnom učvršćenju međusobnih veza između dviju zemalja.

Lavrov se s tim složio te kazao da je američko-ruska suradnja u Siriji urodila plodom. Prekid vatre koji su dogovorile Sjedinjene Države i Rusija na snagu je stupio prošli mjesec. Dogovor o prekidu vatre ne uključuje organizacije koje su na popisu terorističkih organizacija UN-a, poput Islamske države i ogranka Al Kaide, Fronte al Nusre. Obje su vrlo aktivne u Siriji.

You may also like

0 comments