Kerry: Pregovori oporbe i sirijske vlasti počinju u siječnju

Ujedinjena sirijska oporba u siječnju će se sastati s predstavnicima sirijske vlade u pokušaju da pronađu političko rješenje za gotovo pet godina sukoba, objavljeno je u petak po završetku dvodnevne konferencije u Rijadu.

Više od 100 predstavnika sirijskih oporbenih i pobunjeničkih skupina suglasilo se da će zajedno pripremiti mirovne pregovore s vladom predsjednika Bašara al-Asada. Pregovori će početi do 10. siječnja, objavljeno je.  U prihvaćenoj deklaraciji stoji da Asad mora otići s vlasti na početku tranzicijskog razdoblja i da je cilj uspostaviti demokratsku građansku državu Siriju koja će uključiti sve stanovnike. Sudionici se obvezuju očuvati državne institucije, voljni su početi razgovore sa sirijskom vladom i prihvatiti prekid vatre pod nadzorom UN-a. Sirijska oporba izjavom poziva UN da pritisne Asadovu vladu na provedbu mjera za izgradnju povjerenja prije početka pregovora, a to su suspenzija smrtnih kazni političkih protivnika, oslobađanje zatvorenika i ukidanje opsade.

Sudionici se izjavom obvezuju da će prihvatiti politički sustav koji će predstavljati sve sektore sirijskog naroda i neće diskriminirati nijednu vjersku ili sektašku skupinu, što je potez prema manjinama, alavitima, kršćanima i Kurdima.  Američki državni tajnik John Kerry pozdravio je deklaraciju.  “I dok nas taj velik korak naprijed približava početku pregovora između svih sirijskih strana, priznajemo da je težak posao pred nama”, rekao je Kerry. Velike sile dogovorile su prošli mjesec na pregovorima u Beču da će oživjeti diplomatske napore da završe rat u Siriji i da će novi krug pregovora održati u siječnju, a izbori se trebaju održati u roku od dvije godine.  Dvodnevni sastanak oporbe na kojem nisu sudjelovale džihadističke skupine, takozvana Islamska država i Fronta Al-Nusra, zasjenjen je prosvjedom utjecajne pobunjeničke skupine u završnim satima. Skupina Ahrar al-Šam priopćila je da se povlači sa sastanka u Rijadu jer se revolucionarnim skupinama nije dalo dovoljno na važnosti već je glavnu ulogu preuzela politička oporbena skupina Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene.

Prvi vojni zrakoplov sa sirijskim izbjeglicama koji će biti smješteni u Kanadi stigao je u petak u tu zemlju. Pozdravljajući ih uz riječi dobrodošlice novi premijer Justin Trudeau rekao je da je njegova zemlja “pokazala svijetu kako otvoriti svoja srca”. Novoizabrana liberalna vlada obećala je da će primiti 25.000 izbjeglica do kraja veljače. Stajalište Kanade o tom pitanju oštro se razlikuje od onoga SAD-a, koji se opire primanju migranata. Predviđeno je da drugi zrakoplov stigne u Montreal u subotu.

Ministar useljeništva John McCallum rekao je da svih 10 pokrajina u Kanadi želi prihvatiti izbjeglice. “Ovo je veliki trenutak za Kanadu”, rekao je. “To pokazuje kakvi zaista jesno. To je uistinu nepristran nacionalan projekt”. Od početka studenoga, nekoliko stotina Sirijaca stiglo je komercijalnim letovima u Kanadu. Ovaj će tjedan stići ukupno oko 300 Sirijaca. Najčitaniji kanadski dnevni list Toronto Star na naslovnici u četvrtak poželio je dobrodošlicu izbjeglicama.

You may also like