Kerry počinje novu mirovnu misiju u Jemenu

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u četvrtak u Saudijskoj Arabiji da se sukob u Jemenu mora zaustaviti i najavio je novu mirovnu inicijativu koju su odobrile zemlje u Perzijskom zaljevu, SAD i Velika Britanija.

“Dogovorili smo novi pristup pregovorima (između jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija i šijitskih pobunjenika Hutija) u cilju postizanja sveobuhvatnog rješenja” sukoba koji traje 17 mjeseci, rekao je Kerry na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Džedi sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom.

Kerry je kazao kako pobunjenici moraju zaustaviti svoje granatiranje preko granice sa Saudijskom Arabijom, ostaviti oružje i ući u vladu nacionalnog jedinstva. “Konačni sporazum… će uključivati u prvoj fazi brzo sastavljanje nove vlade nacionalnog jedinstva, povlačenje snaga iz (prijestolnice) Sane i s drugih područja kao i predavanje svog teškog naoružanja Hutija i snaga povezanih s njima, uključujući balističke rakete, trećoj strani.”

On je iskoristio priliku da optuži Iran za slanje raketa i drugog sofisiticiranog oružja Jemenu i ustvrdio je da to predstavlja prijetnju ne samo Saudijskoj Arabiji i regiji nego i SAD-u.

U sukobu u Jemenu poginulo je gotovo 6500 ljudi, od kojih su polovica civili. Saudijska zračna kampanja potpore jemenskom predsjedniku Abduu Rabuu Mansuru Hadiju koji se bori protiv šijitskih pobunjenika Hutija koje podržava Iran pod sve većim je povećalom međunarodne zajednice zbog velikog broja civilnih žrtava.

Jemenski mirovni pregovori suspendirani su 6. kolovoza na mjesec dana jer nije bilo nikakvog napretka. Borbe se nastavljaju i nijedna strana nije spremna na ustupke.

Pobunjenici ne popuštaju na sjeveru zemlje, a vladine snage nastoje osloboditi Taiz, veliki grad na jugozapadu zemlje nakon što su oslobodile dobar dio područja na jugu. Vlada se bori i protiv džihadista Al Kaide i Islamske države na jugu i jugoistoku zemlje.