Home Geopolitika Kerry obećao bržu prodaju oružja zemljama Zaljeva zbog ugroze od Irana

Kerry obećao bržu prodaju oružja zemljama Zaljeva zbog ugroze od Irana

by admin

Washington će ubrzati prodaju oružja arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry u Dohi gdje je razgovarao s kolegama o terorizmu i nastojio dobiti njihovu potporu za nuklearni sporazum koji je sa Zapadom sklopio njihov suparnik Iran.

“Dogovorili smo se ubrzati neke prodaje oružja koje su potrebne i za koje je u prošlosti trebalo puno vremena”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u glavnome gradu Katara. U ime zemalja Perzijskog zaljeva domaćin, ministar Katara Halid Al-Atija rekao je da je nuklearni sporazum s Iranom “najbolja opcija da se pronađe rješenje za iransko nuklearno pitanje dijalogom”. Jedan od ciljeva Kerryjeve turneje po Bliskom istoku je dobiti potporu arapskih saveznika za sporazum s Iranom jer zaljevske zemlje strahuju od jačanja utjecaja Irana u regiji.

Šest monarhija Zaljeva (Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati), uglavnom sunitske zemlje, s oprezom su primile povijesni sporazum što ga je 14. srpnja u Beču Iran zaključio sa šest sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom). “Dogovorili smo se o razmjeni obavještajnih podataka i uvježbavanju specijalnih snaga”, rekao je Kerry, prenosi agencija Reuters. Kerry je s kolegama po dužnosti razgovarao o raketnoj obrani i transferu oružja te o “povećanju broja vojnih vježbi” u regiji. “To su samo neki primjeri koji pokazuju kako mislimo ojačati sigurnost u regiji i poboljšati suradnju”, rekao je Kerry.

S ministrima je razgovarao o sukobima u Jemenu i Siriji, a upravo će Sirija biti u središtu trojnog sastanka Kerryja s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom koji je također u Dohi i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova. Kerry i Al-Atija inzistirali su na tome da Siriji treba političko rješenje, a ne vojni odgovor za višegodišnji građanski rat, ali su naglasili da sirijskog predsjednika al-Asada ne vide kao subjekta u budućem politčkom sustavu.

Al-Asadova politika pridonijela je porastu ekstremista u Siriji, rekao je Kerry. Al-Asad je imao potporu Rusije, no turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u ponedjeljak, što je prenio turski tisak, da Putin napušta Asada. Erdogan i Putin dugo su razgovarali u lipnju na rubu svečnog otvaranja Euroskih igara u Bakuu u Azerbajdžanu. “Stekao sam utisak da on mijenja svoje stajalište” prema sirisjkoj krizi, rekao je Erdogan.

Related Posts