Kerry obećao američku vojnu pomoć Gruziji

Američki državni tajnik obećao je Gruziji da će joj SAD pomoći u jačanju vojske, nekoliko dana uoči summita NATO-a koji će se baviti ruskom prijetnjom susjednim zemljama.

Kerry je tijekom prvog posjeta Gruziji na dužnosti državnog tajnika dao to obećanje dva dana prije početka sastanka na vrhu u Varšavi na kojem bi članice Saveza trebale objaviti akcijski plan odvraćanja Rusije od vojne agresije.

Gruzija i bivše sovjetske države poput Moldavije i Ukrajine sve su zabrinutije zbog mogućih ruskih namjera, nakon što je Moskva 2014. anektiraja ukrajinski poluotok Krim i prošle godine pokrenula zračne napade u Siriji.

Moskva tvrdi da su takvi strahovi neopravdani i utemeljeni na “proturuskoj histeriji”. U memorandumu o razumijevanju koji je Kerry potpisao s gruzijskim premijerom Georgijem Kvirikašvijilem, SAD su obećale da će pomoći Gruziji u obrani od mogućih prijetnji.

SAD podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Gruzije, rekao je Kerry. Washington želi da Gruzija sama odlučuje o svojoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, “bez vanjskog pritiska i uplitanja”, istaknuo je.

Gruzija, premrežena strateškim plinskim i naftnim pravcima, 2008. je kratko ratovala s Rusijom. Moskva je potom priznala dvije odmetnute proruske regije, Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države, što velika većina drugih država nije učinila.

You may also like