Kerry: Novi front s Islamskom državom bit će u Libiji

Međunarodna koalicija potiskuje militante Islamske države u njihovim sirijskim i iračkim uporištima, no ta organizacija prijeti Libiji i mogla bi se domoći njezinog naftnog bogatstva, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry.

Dužnosnici iz 23 države okupili su se u Rimu kako bi razgovarali o napretku u borbi protiv Islamske države, koja je proglasila kalifat na dijelovima Sirije i Iraka i širi se na druge države, ponajprije Libiju. “U Libiji smo nadomak formiranja vlade nacionalnog jedinstva”, rekao je Kerry na konferenciji u Rimu. “Ta zemlja ima resurse. Zadnja stvar koja nam je potrebna je lažni kalifat s pristupom milijardama dolara prihoda od nafte.”

Zapad, uz napade na IS u Siriji i Iraku, razmišlja i o pokretanju akcije u Libiji, odakle u Europu pristižu tisuće izbjeglica. No prije toga želi zeleno svjetlo vlade nacionalnog jedinstva. “Još nismo blizu pobjede koju želimo i koju ćemo postići, bilo u Siriji ili Iraku, i vidimo da Daesh igra igru metastaziranja na druge zemlje, posebice Libiju”, rekao je Kerry.

No, istaknuo je da je protuislamistička koalicija postigla značajan napredak od zadnjeg sastanka u lipnju 2015. “U vrijeme našeg zadnjeg sastanka, Ramadi je upravo bio pao i razvijala se jedna prilično mračna i opasna priča”, rekao je. Iračke snage od tada su oslobodile taj grad, a Islamska država je izgubila oko 40 posto svojeg teritorija u Iraku i 20 posto u Siriji. Na sastanku u Rimu bit će riječi o stabilizaciji područja kao što je irački grad Tikrit, koji je nedavno oslobođen, kao i o širim naporima da se prekine financiranje IS-a, zaustavi dolazak stranih boraca i suzbije širenje islamističke propagande, kazali su dužnosnici.

You may also like

0 comments