Kerry najavio uskoro detalje pregovora o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak kako se nada da će sve biti jasnije za dan ili dva vezano uz modalitete mirovnih prigovora o Siriji između režima i oporbe predviđenih ovog tjedna u Ženevi.

U posjetu Vientianeu, šef američke diplomacije također je rekao da računa na skorašnji sastanak 20 zemalja i međunarodnih organizacija okupljenih u Međunarodnoj skupini za podršku Siriji, po diplomatskom procesu iz Beča predviđenom “privremeno za 11. veljače”. “Imat ćemo ovaj međusirijski sastanak. Ondje će sve biti jasnije, nadam se za 24 sata, tako nešto, u 48 sati, vrlo uskoro”, rekao je Kerry tijekom posjeta glavnom gradu Laosa.

Šef američke diplomacije objasnio je da obavlja konzultacije s francuskim, turskim, ruskim i saudijskim kolegama i posebnim izvjestiteljem UN-a za Siriju Staffanom de Misturom, kako bi “bio siguran da su svi na istoj liniji”.

Ostaje nesigurnost oko datuma početka tih neizravnih pregovora predviđenih pod pokroviteljstvom UN-a između sirijskog režima i oporbe. Predviđeni prvotno ovog ponedjeljka u Ženevi, vjerojatno će biti odgođeni za nekoliko dana, s obzirom na neslaganje vezano uz oporbeno izaslanstvo. Mistura bi trebao u ponedjeljak održati novinsku konferenciju na tu temu.

You may also like

0 comments