Home Geopolitika Kerry i Lavrov produžili primirje u Siriji za dva dana

Kerry i Lavrov produžili primirje u Siriji za dva dana

by Agencije

SAD i Rusija ocijenili su u srijedu da se primirje u Siriji od ponedjeljka uglavnom poštuje i da ga treba produžiti na još 48 sati unatoč sporadičnim sukobima, priopćio je u srijedu State Department.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da u prvih 48 sati primirja nije zabilježena nijedna žrtva. No, UN je priopćio da su na granici s Turskom blokirana dva konvoja humanitarne pomoći s oko 20 kamiona natovarenih hranom i brašnom za grad Alep. Prekid vatre, koji su u petak dogovorili američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslvoa Sergej Lavrov, stupilo je na snagu u ponedjeljak navečer.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je da su se Kerry i Lavrov čuli telefonom i zaključili da primirje treba produžiti. Prema dogovoru postignutom u Ženevi, nakon višemjesečnih pregovora Rusije i SAD-a, od sirijske vojske i pobunjenika traži se da dopuste dopremu humanitarne pomoći u opkoljena područja, prije svega u najpogođenija kao što je grad Alep.

Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS-a i Fronte Fateh al-Šam, ranije poznate kao Fronta al- Nusra, koordinacijom zračnih udara na određena područja.

Pimirje, predstavljeno kao “posljednja prilika” za izlazak Sirije iz kaosa, stupilo je na snagu na dan kad je broj mrtvih premašio 300.000, od kojih gotovo 87.000 civila, u ratu koji je izbio u ožujku 2011.

Related Posts