Kerry i Lavrov o Ukrajini i Siriji

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je, na rubu summita u glavnome gradu Perua, s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom razgovarao o Ukrajini i Alepu uključujući ponovno bombardiranje toga sirijskoga grada.

Nakon sastanka u četiri oka s Kerryjem, Lavrov je novinarima na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) rekao da ruska vojska nije ovaj tjedan bombardirala pobunjeničke četvrti u Alepu. “Naše zračne snage i sirijske zračne snage operirale su jedino u pokrajinama Idlib i Homs kako bi spriječile ISIL koji bi mogao u bijegu iz Mosula ući u Siriju”, rekao je Lavrov.

Iračke snage potpomognute međunarodnom koalicijom provode ofenzivu kako bi protjerale džihadističku takozvanu Islamsku državu iz Mosula.

Ovaj tjedan ubijeni su deseci ljudi u zračnim i minobacačkim napadima na Alep, prema podacima sirijske skupine za ljudska prava. Bombardiranja su ponovno počela u utorak nakon četverotjednog prekida i dio su ofenzive sirijske vlade i saveznika, među kojima je Rusija, protiv pobunjenika.

Lavrov nije odgovorio na novinarsko pitanje o budućnosti nuklearnog sporazuma koji je s Iranom sklopilo šest sila, među njima SAD i Rusija. Izabrani predsjednik Donald Trump u kampanji je obećao da će ukinuti taj sporazum kada postane američki predsjednik.

You may also like