Home Europska unija Kern novi predsjednik austrijske vlade

Kern novi predsjednik austrijske vlade

by Agencije

Austrijski socijaldemokrati izabrali su u petak direktora Austrijskih željeznica (OBB) Christiana Kerna za novog kancelara i predsjednika stranke, rekao je Michael Haeupl koji je vodio stranku otkako je ostavku podnio dosadašnji kancelar.

“Odlučeno je”, rekao je Haeupl, bečki gradonačelnik nakon sastanka vodstva stanke i dodao da će službena odluka biti donesena u utorak. Kern bi trebao prisegnuti predsjedniku Heinzu Fischeru u u srijedu te se istoga dana obratiti parlamentu. Hauepl očekuje da će novi kancelar ponovno ujediniti stranku. Austrijski socijaldemokrati (SPO) podijeljeni su između podrške aktualnoj politici prema imigrantima koju provodi stranka, dok jedan dio njih zagovara humaniji pristup.

Istodobno, stranka nema jasnu strategiju kako se suprotstaviti jačanju Slobodarske stranke. Norbert Hofer, kandidat te ultradesničarske stranke osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 24. travnja. Dosadašnji kancelar Werner Faymann, koji je dulje vrijeme bio pod pritiskom članstva zbog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, vodio je SPO osam godina. Njegovi unutarstranački kritičari govorili su da nikad nije imao hrabrosti za velike poteze kojima bi reformirao zemlju i stranku.

Stranka je pod njegovim vodstvom izgubila 19 od 21 regionalnih i nacionalnih izbora. Unutarstranačko nezadovoljstvo protiv Faymanna razbuktalo se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u kojima je socijalaldemokratski kandidat eliminiran.

Christian Kern jedan je od najmoćnijih austrijskih biznismena koji nije izgubio dodir sa svojim radničkim korijenima. Ima bogato iskustvo u radu s medijima i poslovne vještine čime se nametnuo kao prvi izbor kada su socijaldemokrati odlučivali o nasljedniku Wernera Faymanna na čelu stranke i vlade. “Ima i socijalnu notu i poslovne rezultate. Kada je potrebno zna uvesti promjene. On će revitalizirati Socijaldemokratsku stranku”, rekao je šef jednog od vodećih austrijskih sindikata Josef Muchitsch.

Rođen je u Beču 1966. godine. Otac mu je bio električar, a majka sekretarica. Studirao je novinarstvo i na fakultetu se povezao sa studenskom organizacijom socijaldemokrata i time kročio u politiku. Nakon kratke novinarske karijere, radio je kao glasnogovornik državnog tajništva i parlamentarnog kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke. Bio je toliko dobar da su ga 1995. novinari proglasili glasnogovornikom godine.

Nedugo nakon toga Kern ulazi u poslovne vode, ali ostaje blizu politike. Karijeru je gradio u najvećem austrijskom distributeru električne energije, kompaniji Verbund, gdje je bio od 1997. do 2010., kada je imenovan direktorom Austrijskih željeznica. Na toj je dužnosti odlučio da austrijski vlakovi prevoze tisuće izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja. “A što bismo drugo trebali? Zar ćemo ih pustiti da spavaju na otvorenom?”, rekao je tada.

Related Posts