Home Europska unija Kenny osigurao reizbor nakon dvomjesečne krize

Kenny osigurao reizbor nakon dvomjesečne krize

by Agencije

Enda Kenny ponovno je u petak izabran za irskog premijera kad se najveća suparnička stranka suzdržala od glasovanja omogućivši izglasavanje prve manjinske vlade u posljednjih nekoliko desetljeća za koju mnogi vjeruju da će biti kratkoga vijeka.

Tako je završeno 10 tjedana političkih previranja nakon parlamentarnih izbora 26. veljače na kojima je Kennyijeva stranka Fine Gael pretrpjela velike gubitke. Ona se na vlast vratila uz potporu devet neovisnih zastupnika i pristanak glavnog rivala – stranke Fianna Fail da se na ključnim pitanjima suzdrži od glasanja protiv do kraja 2018. “Vlada koju vodim bit će bitno drugačija uprava stvorena u uvjetima gotovo bez presedana”, kazao je Kenny parlamentu nakon što je u četvrtom pokušaju u protekla dva mjeseca dobio potporu 59 od 157 zastupnika – jednog više od broja potrebnog za izglasavanje. Pregovori s neovisnim zastupnicima trajali su do posljednjeg trenutka pa je glasanje o povjerenju čak i kasnilo.

Pred Kennyijevom vladom sada je suočavanje s nezadovoljstvom zbog plaća i problema sa stanogradnjom i infrastrukturom. Kenny je postao prvi premijer s dva mandata iz stranke Fine Gael i prvi europski lider koji je proveo program štednje i vratio se na dužnost. Kazao je kako neće pokušati osvojiti treći mandat i Irska bi novoga premijera mogla dobiti već za godinu dana.

Fianna Fail, koja je ostvarila iznenađujuće rezultate i oporavila se na proteklim izborima mogla bi biti pred izazovom da izazove izvanredne izbore unatoč dogovoru da sadašnja vlada potraje do 2018. “Fianna Fail ima svu moć sada. Mogu srušiti vladu kad god to požele”, kaže Gary Murphy, profesor politologije sa sveučilišta u Dublinu.

Related Posts