Kenija ubila obavještajca somalskih pobunjenika

Kenija je ubila zapovjednika elitne postrojbe somalskih islamističkih pobunjenika Al Šabab, za kojeg se smatra da je pripremio smrtonosni napad na kenijski vojni logor u južnoj Somaliji prošli mjesec, priopćila je kenijska vojska u četvrtak.

Kenijske snage, u sklopu Misije afričke unije (AMISOM), ubile su Mohameda Karateja, zamjenika zapovjednika Al Šababa i šefa obavještajne službe, na svečanosti za pobunjeničke borce 8. veljače, objavile su kenijske obrambene snage u izjavi. “Vjeruje se da je Karatej imao glavnu ulogu u nedavnom napadu na snage u El Adeu koji su počinili njegovi bombaši samoubojice”, stoji u izjavi Kenijskih oružanih snaga (KDF).

Al Šabab je preuzeo odgovornost za napad u kojem je ubijeno više od 100 vojnika. Ta islamistička skupina povezana je s Al Kaidom i želi svrgnuti somalsku vladu koja uživa potporu Zapada te protjerati iz zemlje snage Afričke unije koja pomaže vladi. Al Šabab je, međutim, sklon preuveličavati broj žrtava, a službene vlasti običavaju smanjivati brojke.

You may also like