Home Geopolitika Kenija proglasila stanje nacionalne katastrofe zbog suše

Kenija proglasila stanje nacionalne katastrofe zbog suše

by Marijan Opacak

Kenijske vlasti u petak su proglasile stanje nacionalne katastrofe zbog suše koja je pogodila tu istočnu afričku zemlju, uz objašnjenje da je suša pogodila 23 od 47 kenijskih okruga. 

Vlada kaže da je suša uslijedila zbog male količine oborina tijekom listopada i studenoga, razdoblja koje je u tom podneblju obično kišno.

“Predsjednik je pozvao mjesne i međunarodne partnere na pomoć i potporu u nastojanjima da se situacija održi pod kontrolom. Nisu ugroženi samo ljudski životi već i stoka, ali i divlje životinje”, stoji u priopćenju iz ureda predsjednika Uhurua Kenyatte.

U njemu se ne navodi kolika je svota novčanih i ostalih sredstava vladi potrebna da bi se suočila s prirodnom katastrofom, no iznosi se podatak o tome da je za pomoć već odobreno 70,57 milijuna dolara, a vlasti su na regionalnoj razini omogućile dodatnih 20 milijuna dolara.

U priopćenju se ne navodi koliko je ljudi pogođeno sušom, a u priopćenju kenijskoga Crvenog križa piše da je početkom tjedna pomoć u hrani bila potrebna za oko 2,7 milijuna ljudi.

(Agencije)

Related Posts