Keneth Merten upozorava kako sa Rusijom nije sve u redu

Američki veleposlanik u RH kaže kako razumije da sankcije negativno utječu na poslovne interese, ali pritisak na Moskvu je nužan.

Sjedinjene Države “izrazile su zabrinutost” zbog hrvatskog sudjelovanja na Rusko-hrvatskom gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji 17. veljače u Moskvi, gdje bi se trebali okupiti predstavnici više od 80 hrvatskih i 120 ruskih tvrtki. Potvrdio je to jučer američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten. Hrvatsko izaslanstvo, kako je najavljeno, predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. U ključnom trenutku rješavanja krize u Ukrajini takvi potezi šalju dvojaku poruku Moskvi, smatra SAD.

“Svjesni smo da sankcije negativno utječu na poslovne interese, i europske i američke. No SAD i Europska unija slažu se da je ekonomski pritisak najbolje sredstvo da se osigura deeskalacija situacije i pronađe političko rješenje krize u Ukrajini. U tom smo kontekstu izrazili zabrinutost da najavljeno hrvatsko izaslanstvo, njegova brojnost i sastav, jer u njemu sudjeluju i visoki Vladini dužnosnici,  kao i tajming odlaska, u ključnom trenutku šalju dvojaku poruku. Kako sam i rekao u Saboru, Sjedinjene Države vjeruju kako ovo nije trenutak da se prema Rusiji ponaša i radi posao kao da je sve u redu” kazao je Merten.

Očito smo suočeni s vrlo teškom situacijom u Ukrajini do koje su doveli ruski napori da destabiliziraju tu državu i znamo da Hrvatska s takvom situacijom može suosjećati, dodaje veleposlanik Merten, no naglašava: – SAD i EU vjeruju da Rusija mora odgovarati za svoje djelovanje u Ukrajini i zahvalni smo što Hrvatska čvrsto podržava taj zajednički pristup.

You may also like