Kavazović pozvao muslimane na otpor teroristima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u petak muslimane u toj zemlji da dignu svoj glas protiv zločina i terorizma koji se provode u ime islama istaknuvši kako je to religija koja u svojoj biti zagovara mir među ljudima.

Kavazović je ovo kazao u hutbi (propovijedi) tijekom tradicionalne molitve petkom u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji s očevidnom nakanom da pošalje jasnu poruku u ime Islamske zajednice nakon terorističkog napada u kojemu su u srijedu u Sarajevu ubijena dva pripadnika oružanih snaga BiH, ali i drugih sličnih zlodjela diljem svijeta. “Osuđujemo bezumlje i zločine nad ljudima. Ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameće terori i mržnja. Nemojmo dopustiti da se povodimo za time, da cilj opravdava sredstva. Ubijanje nedužnih ljudi se ne može ničim opravdati. Isto tako, ne smijemo imati nikakve dileme da zlikovci ne predstavljaju ničiju vjeru, a naročito ne da pripadaju našoj zajednici mira i dobra”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako se isto tako ne smije držati stranu onima koji ubijaju nedužne u Gazi i Siriji za račun svjetskih sila, a podsjetio je i kako su najbrojnije žrtve zločinaca “i onih koji se protiv njih navodno bore” baš muslimani. “Od ukupnog broja nevinih žrtava ubijenih i stradalih u posljednjih nekoliko godina više od 85 posto su muslimani”, podsjetio je reis Kavazović.

Pozvao je vlasti da silom zaustave sve one koji šire mržnju i prizivaju teror, a sve druge da u tome daju svoj doprinos, dok je mladima poručio da se ne daju zavesti lažnim ideologijama koje zlorabeći vjeru šire zagovornici mržnje i nasilja. “Pozivam učene ljude da se javno suprostave zlu, da ga objasne i osude. Sada je potrebno da svi ustanemo i da ne dopustimo da nas zlo pobijedi. Ne dopustimo da strah ovlada našim čulima. Učinimo sve što je u našoj moći da mu se suprostavimo. Pozivam sve dobronamjerne ljude da svojim nesmotrenim reakcijama na nedjela zločinaca ne pomažu njihovim ciljevima. Ne dopustimo im da stigmatiziraju cijelu našu zajednicu. Oni na to i računaju”, upozorio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

You may also like

0 comments