Kati Marton tvrdi da je Holbrooke bio pristalica Daytona 2

Supruga tvorca Daytonskog sporazuma Richarda Holbrookea, Kati Marton, izjavila je u intervju za sarajevski Dnevni avaz od četvrtka kako je njezin pokojni suprug smatrao da je za tu zemlju potrebno organizirati Dayton 2, tvrdeći da sadašnji sporazum zemlju drži u luđačkoj košulji.

U intervju je Marton, koja je ugledna novinarka i spisateljica, govorila i o detaljima samih razgovora u zrakoplovnoj bazi Wright Patterson, ali i neuspjehu Europljana da ostvare transformaciju Bosne i Hercegovine.  “SAD se nisu u potpunosti povukle, ali Europljani su inzistirali i preuzeli većinu odgovornosti. I onda, prema mom mišljenju, nisu uspjeli. Richard (Holbrooke) je veoma želio da imamo ‘Dayton dva’. Dayton se treba unaprijediti poslije 20 godina”, rekla je udovica Richarda Holbrookea.

Kako je kazala, Daytonski sporazum svojevrsna je luđačka košulja za BiH, a mirovni ugovor ne može biti i stalni ustav zemlje. Najbolji bi za nadogradnju Daytonskog sporazuma bio predsjednik Bill Clinton, smatra Marton, tvrdeći da je u njegovoj eri donesen mirovni sporazum i zaustavljen rat protiv muslimana u Europi. “Mi (SAD) smo pomogli da se okonča rat protiv muslimana u Europi, a to je veliko dostignuće. Zato ne možemo dopustiti da to prespavamo, posebno u svijetu kakav je danas”, ocijenila je Kati Marton.

U intervju je supruga pokojnog američkog diplomata otkrila i kako su organizatori daytonskih mirovnih pregovora srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću podvalili konobaricu Viki kojoj se često odlazio udvarati. Holbrooke je, po njezinim riječima, smatrao pogrešnim što se jedan od entiteta nazvao Republika Srpska, što je Srbima stvorilo iluziju da imaju vlastitu “republiku”. Otkrila je i kako je Holbrooke vodio žestoke rasprave s američkim generalima koji su dugo vremena oklijevali uhititi sadašnje haaške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

You may also like

0 comments