Katedrala u Koelnu ipak ostaje crna

Koeln – Katedrala u Koelnu, jedno od njemačkih arhitektonskih čuda i najposjećenijih znamenitosti, neće biti ispolirana.
Nadaleko prepoznatljiva 157 metara visoka gotička struktura, pocrnjela od čađe, zadržat će svoju crnu boju, rekao je zamjenik voditelja obnove katedrale Peter Fuessenich. Čišćenje pojedinih skulptura na katedrali je u tijeku, ali kompletno “pranje” kakvo su doživjele brojne druge velike crkve “neće se dogoditi”, kaže Fuessenich. Trošak bi bio prevelik, a “čak i kad bismo to napravili, rezultat bi bila ‘pjegava’ katedrala”, naglasio je.

Takva šarena katedrala bila bi posljedica toga što se kelnska znamenitost gradila čak šest stoljeća, od 1248. do 1880. godine, pa je i kamen korišten za gradnju različitih boja. Katedrala, čiji se tornjevi visoko nadvijaju nad Rajnom, preživjela je savezničko bombardiranje u Drugom svjetskom ratu iako je sam grad bio gotovo sravnjen sa zemljom. Crna boja posljedica je loše kvalitete zraka u prošlosti kada su se stanovnici grijali na ugljen, tvornice se pokretale ugljenom, a blizu katedrale je i željeznička pruga  kojom su prometovale parne lokomotive.