Home Europska unija Katalonija postaje neovisna, 90 posto građana tako glasovalo?

Katalonija postaje neovisna, 90 posto građana tako glasovalo?

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]

“Od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2.020.144 je zaokruženo ‘DA’, 176.566 glasača je zaokružilo ‘NE’, 45.586 listića je bilo neispunjeno, a 20.129 nevažeće”, objavila je katalonska vlada na Twitteru.

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto.

[/vc_column][/vc_row]

Birališta u Kataloniji su zatvorena u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma “ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike”. “Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu”, rekao je Puigdemont.

Ranije večeras španjolski premijer Mariano Rajoy je pozvao katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”. Španjolski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

[quote_box name=””]

MVEP: Izbjegavajte Kataloniju

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je na svojim internetskim stranicama objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije koji se održao unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu u nedjelju je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje 760 ljudi, među kojima i 12 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Stoga ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone, kao i da zaobilaze tamošnja mjesta većih okupljanja, te da prate upute lokalnih vlasti.

Za utorak je najavljeno održavanje prosvjeda u Kataloniji, pa se hrvatskim državljanima savjetuje “kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora”, stoji na stranicama ministarstva.

Dodaje se kako je u slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu – 00 34 630 526 085.

Maksimalan oprez bio je savjetovan hrvatskim državljanima koji putuju u Španjolsku i prije nedjeljnih događanja zbog terorističkih napada koji su se u kolovozu dogodili u Barceloni i Cambrilu.

[/quote_box]

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. “Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam trenutnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda”, rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy je pak napomenuo kako je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je “promovirala kršenje zakona”.

[quote_box name=””]

‘Dvojbeno je pitanje je li referendum legalan, no podatak da je 90 posto izašlih na referendum govori da je u svakom slučaju legitiman. I brutalnost policije izazvala je Katalonce da izađu na referendum. Pregovori koji slijede neće biti lagani, Španjolska ulazi u krizu i moglo bi se dogoditi da će ovdje trebati i pomoć Europe”, kaže za N1 Boris Blažeković (HNS), međunarodni promatrač referenduma.[/quote_box]

Related Posts