Kastinski neredi u Indiji, desetero umrlih

Novi neredi zbog kastinskog sustava izbili su potkraj tjedna na sjeveru Indije, odnijevši u tri dana deset ljudskih života, a kriza je dovela u pitanje i opskrbu pitkom vodom u New Delhiju.

U državu Haryanu u subotu su poslane tisuće vojnika s dozvolom da pucaju bez upozorenja, dan nakon strašnih nereda tijekom kojih su zapaljene mnoge kuće i desetak kolodvora, a ceste su blokirane.

Epicentar nasilja bio je u Rohtaku, a proširilo se i na susjedni grad Kalanaur, gdje je zapaljena policijska postaja, obližnje trgovine i škola. U Jhajjaru policija još ne kontrolira situaciju.

Od petka je poginulo desetero ljudi, a 150 je ozlijeđeno jer je policija otvorila vatru ne bi li obuzdala prosvjednike. Kriza se odrazila i na New Delhi, poremetivši opskrbu vodom jer su prosvjednici zatvorili kanal u državi Haryani koji opskrbljuje glavni grad vodom. Prosvjede predvode pripadnici utjecajne kaste Jat, koji traže kvote za zapošljavanje u javnoj upravi i mjesta na sveučilištima za svoju djecu.

U nedjelju navečer održani su pregovori u New Delhiju između ministra unutarnjih poslova i čelnika Jata.  “Odlučili smo da će Jati na idućem zasjedanju parlamenta dobiti kvote po novom zakonu”, rekao je vođa vladajuće stranke BJP Anil Jain.

Indija provodi pozitivnu diskriminaciju, koja predviđa kvote za niže kaste.

No to ne odgovara drugim zajednicama koje se smatraju oštećenima, a posebice Jati, tradicionalno ruralna zajednica koja čini 29 posto stanovnika Haryane.Indijska vlada odlučila je u ožujku 2014. dati kvote toj kasti u cijeloj zemlji, no tu odluku je poništio ustavni sud, ocijenivši da nije u skladu sa zakonima na tom području.

You may also like