Kašnjenje u isporukama moguće i sljedeće godine

Izvješće Maerska

Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali. Pandemija je izazvala nestašicu kontejnerskih brodova i zastoje u lukama u razdoblju naglog oporavka potrošnje, sa stotinama brodova koji čekaju istovar.

Ova godina nije počela kako su se nadali u ovom opskrbnom i logističkom divu, jer je pandemija još uvijek u punom jeku te se ne nazire kraj novih valova zaraze koji stvaraju velike probleme u teretnom prometu, što će biti tržišna činjenica još neko vrijeme.

Najduže na istovar odnosno utovar tereta čekaju kontejnerski brodovi na zapadnoj obali SAD-a gdje se u luci Long Beach u Los Angelesu trenutno čeka između 38 i 45 dana, ističe se u priopćenju.

Stanje u lukama na sjeveru Europe poboljšalo se u posljednje vrijeme, napominju, pa bi tako čekanje u belgijskoj luci u Antwerpenu u ovome tjednu trebalo biti skraćeno s 10 dana u prošlom tjednu na oko dva dana.

You may also like