Kašnjenje cjepiva zakočilo cijenu nafte

Nova ograničenja
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 56 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju zbog ograničenja putovanja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i kašnjenja cjepiva.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 55,83 dolara, a na američkom tržištu 52,77 dolara. Potporu cijenama pružilo je izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za čak 10 milijuna barela. Analitičari tumače veliki pad većim izvozom i smanjenim uvozom nafte.

Prevagnula je ipak zabrinutost za potražnju zbog ubrzanog širenja zaraze novim sojevima koronavirusa. U Europi se očekuje usporavanje kampanje cijepljenja zbog strožih provjera cjepiva i odgode isporuka iz AstraZenece i Pfizera. Kina je pak ograničila putovanja tijekom lunarne nove godine, najprometnije sezone, kako bi suzbila virus, što smanjuje potrošnju goriva. Kinesko ministarstvo prometa predviđa da će se broj putovanja povećati za 15 posto u odnosu na 2020., koju je obilježilo haranje virusa, ali će u odnosu na 2019. biti manji 40 posto.

Cijene koči i jači dolar, što znači skuplju naftu za kupce koji koriste druge valute, a time i slabiju potražnju. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 55,31 dolar, što znači da je porasla 44 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments