Karl Erjavec očekuje nastavak rada arbitražnog suda

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju da očekuje da arbitražni sud s Hrvatskom i nakon afere nastavi svoj rad i donese obvezujuću presudu koju će Slovenija i provoditi. Glede hrvatskog stajališta da je arbitražni postupak kontaminiran do te mjere da treba naći novi način za rješenje graničnog prijepora dviju država, Erjavec je kazao da je arbitražni sporazum važeći međunarodni ugovor i da se nada da će arbitražni sud uskoro opet biti u punom sastavu, a onda i donijeti presudu koju će Slovenija kako je naglasio poštovati i provoditi.

Erjavec je rekao da je slovenska strana iznenađena arbitražnim skandalom i da je dobro reagirala, a smatra da je on nastao jer je Hrvatska nezakonito prisluškivala slovenskog arbitra i diplomatkinju. “Tu oštrina ne pomaže, dapače nekad može i štetiti”, kazao je Erjavec na pitanje je li Ljubljana trebala oštrije reagirati. Postavio je retoričko pitanje nije li Hrvatska od samog početka neiskreno potpisala arbitražni sporazum, samo zato jer je to bio uvjet za njezin ulazak u EU, a stalno razmišljala kako ga se odreći. Ustvrdio je također kako “afere prisluškivanja” nisu uobičajene među prijateljskiim zemljama koje su članice EU-a nego nezakonita prisluškivanja obično provode neke zemlje izvan EU-a.

“Osim toga, za arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije ključno je i to što je to trebao biti model kako rješavati neriješena pitanja među slijednicama nekadašnje SFRJ nakon raspada nekadašnje zajedničke države”, kazao je šef slovenske diplomacije, te dodao da Hrvatska nema riješeno pitanje granice niti s BiH, Crnom Gorom i Srbijom. Što se tiče napada na njega osobno i nekih zahtjeva da odstupi s dužnosti, Erjavec je rekao da je to želja bivšeg predsjednika vlade Janeza Janše, ali da nema razloga da dade ostavku. On kaže kako za arbitražni skandal ni osobno ni objektivno nije kriv, te da bi odstupio samo ako bi u njega izgubio povjerenje predsjednik vlade Cerar

You may also like