Karl Erjavec lobira protiv sankcija Rusiji

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da njegova država poštuje i provodi ekonomske sankcije EU-a protiv Rusije, ali da se uvrštava u krug onih država koje su za “elastičniji” odnos prema tom pitanju jer se pokazalo da sankcije nisu dovele do poboljšanja stanja na terenu u Ukrajini i provođenja dogovora iz Minska.

“Sankcije koje je prije dvije godine donijelo Vijeće EU-a treba provoditi i Slovenija ih provodi ih, ali pripadamo u krug onih država koje prema tome zauzimaju elastičniji odnos, poput Njemačke i Italije”, kazao je Erjavec u odgovoru na zastupničko pitanje u parlamentu.

Zastupnik Udružene ljevice (ZL) Matjaž Hanžek naveo je da su po ocjeni te stranke sankcije Rusiji dio strategije NATO saveza kojim on želi opkoliti i izolirati Rusiju, te da su posredno samo potpora “oligarhiji” koja je na vlasti u Ukrajini u kojoj nema demokracije nego se opozicija zatvara, a u politici se javljaju nacionalističke pa i nacifašističke skupine.

Na pitanje da se odredi prema tome treba li Rusiji sankcije ukinuti, Erjavec je priznao da o tome zapravo odlučuju Francuska i Njemačka koje su dio tzv. normandijskog formata za rješenje ukrajinskog konflikta, ali da je Slovenija za elastičniji pristup jer se pokazalo da su sankcije neučinkovite i nisu pomogle realizaciji dogovora iz Minska kako bi stanje krenulo na bolje.

Sankcije i niži ruski proračunski prihodi zbog pada cijena energenata smanjili su u zadnje dvije godine opseg razmjene Rusije i EU-a za oko 30 posto, a toliki je i pad u razmjeni Slovenije i Rusije, no slovenska poduzeća najveću štetu imaju od pada vrijednosti rublja jer ugovore sklapaju u ruskoj valuti, kazao je Erjavec, dodavši da su sankcije i pad kupovne moći kod Rusa znatno pogodile slovenski turizam koji je zadnjih godina snažno računao na ruske goste.

Erjavec će u utorak i srijedu boraviti u posjetu Rusiji, a pratit će ga i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Erjavec će razgovarati s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom o stanju u svijetu i predstojećem posjetu Vladimira Putina koji krajem srpnja dolazi u Sloveniju u neslužbeni posjet. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova planira u Moskvi poslovnu konferenciju s ruskim poslovnim ljudima čiji je cilj analiza suradnje u vrijeme sankcija i moguće mjere da se smanji pad robne razmjene iz zadnje dvije godine.

You may also like