Kardum: Kriminalci koriste male apoene, bolje ukinuti novčanicu od 20 eura

Europski centralni bankari, ili barem dio monetarne elite – žele ukinuti novčanicu od 500€. Pri tom se kao glavni argument navodi da je to novčanica koja služi kriminalcima, trgovcima drogom i teroristima. Je li to zaista tako u Studiju 4 govorio je financijski komentator HRT-a Željko Kardum.

Primjeri su upravo suprotni:

1. otmičari uvijek za otkupninu traže sitnije apoene (po $20) neobilježenih novčanica,
2. krivotvoljitelji nikad ne falsificiraju najkurpniju novčanicu te valute nego onu koju je najlakše neprimjetno pustiti u opticaj,
3. Al Capone se za pranje novca služio lancem praonica koje su radile na kovanice.

Do sad nitko nije odgovorio na kontraargumente protivnika ukidanja krupnih novčanica. Oni tvrde da je ovo samo nova mjera kapitalne kontrole. Radi se o mjerama kojima država reducira pravo građana vlastitom novcu – primjerice za vrijeme bivše Jugoslavije bilo je zabranjeno iz zemlje iznositi više od 200-300 njemačkih maraka, a u Grčkoj ovog ljeta se u bankama moglo dnevno podizati samo 60€.

U Europi postoje dva razloga za kapitalnom kontrolom: veliki problemi dijela bankarskog sektora te veliki pad cijena na burzama. Zbog nepovjerenja građani su iz banaka počeli povlačiti svoje depozite. Banke to ne bi mogle preživjeti pa bi to do garantiranog iznosa morale države, koje su također u dugovima.

Drugo, ECB je uvela negativne kamatne stope bankama kako bi ih natjerala da novac ulažu u potrošnju i investicije i tako na silu potaknu rast BDP-a. Međutim, ako novac građana nije u bankama na njega ne djeluje negativna kamatna stopa. Zato novac mora biti u bankama, a građanima treba na sve moguće načine otežati pristup njemu – početak su sitniji apoeni i ograničenja povlačenja gotovine iz banaka i sa bankomata.

Neki monetarni elitisti i alkemičari su izračunali da bi kriza bila puno blaža da su svi od početka imali novac u bankama i da je krajem 2008. uvedena negativna kamatna stopa od 6%. Građani bi u šest godina imali na računu 40% manje ušteđevine, ali bi navodno cijelom gospodarstvu bilo bolje. Zanimljiva, slučajna podudarnost je da novčanice od 500€ čine trećinu vrijednosti sve gotovine u opticaju.

You may also like

0 comments