Kardum: Čak se i Rumunjska i Bugarska zadužuju jeftinije nego Hrvatska

Hrvatska je jučer otvorila knjigu upisa za kunsku obveznicu dospijeća 2026. Ministar Lalovac je izjavio da je riječ o izdanju od 5,5 milijardi kuna, odnosno onoliko koliko nam dospijeva, te kako se ne radi o novom zaduživanju, nego o refinanciranju tekućih obveza. Sve detalje o zaduženju ministarstvo još nije objavilo, ali o njima je iz dobro obaviještenih izvora sve doznao financijski analitičar HRT-a Željko Kardum.

Knjiga je zapravo zatvorena još jučer, a u nju je upisano 6 milijardi kuna, tj. 500 milijuna više, jer smo dosad bili dužni 5,5 milijardi. Kamate na to izdanje, odnosno prinos koji će trebati platiti do dospijeća, iznose oko 4,4 posto. Političari će ponavljati da je to sjajno i da nema nikakvog novog zaduženja, ali je činjenica da se Rumunjska i Bugarska zadužuju jeftinije, tvrdi Kardum. To znači da ćemo godišnje samo za ovu novu kamatu morati izdvajati 255 milijuna kuna, što do isteka obveznice iznosi otprilike 2,9 milijardi kuna, dodaje. Kad podvučemo crtu, to znači da smo dosad bili dužni 5,5 milijardi kuna, a nakon ovog novog izdanja imamo financijsku obvezu od gotovo 8,5 milijardi kuna – dužni smo 3 milijarde više.

Hrvatska je u posljednjih 6 godina uspjela smanjiti efektivnu kamatnu stopu na ukupni dug. No, to vjerojatno neće potrajati s obzirom na to da se očekuju ograničavajuće mjere – prvo od Američke središnje banke, a zatim i Europske.

You may also like

0 comments