Karamarko Milanoviću: Zar ti je toliko stalo do fotelje?

Predsjednici HDZ-a i SDP-a, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, u subotu navečer krenuli su u Smičiklasovu ulicu u sjedište Mosta s dogovorom da ni jedan neće potpisati sporazum o formiranju tripartitne Vlade kojoj bi na čelu bila osoba iz Mosta ili nestranački premijer, a svi dužnosnici bi se birali konsenzusom.

Dogovor je bio da će obojica odbiti potpisati taj dokument, potom zajedno izaći pred medije i objaviti da idemo na nove izbore. Dio dogovora je bio i da će se na sastanku u Mostu prvi očitovati Karamarko, a da će nakon toga i Milanović istupiti s odbijenicom.

Osoba iz SDP-a, sudionik sastanka, kaže da je prije sastanka Karamarko na minutu nešto nasamo razgovarao s čelnikom Mosta Božom Petrovim. Onda su sjeli za stol, a Petrov se obratio Milanoviću tražeći da se izjasni. Predsjednik SDP-a je rekao da će Karamarko prvi reći svoje, no Petrov je inzistirao da to bude Milanović. Petrov je na to rekao da je bilo dosta zatezanja i odugovlačenja i neka se izvole izjasniti. – Milanović je tada zauzeo tvrđi stav i odgovorio Petrovu da ne može tako razgovarati jer su sve tri strane za stolom ravnopravne. Pitao je Karamarka zašto se ne izjašnjava, a kad mu je odgovorio da nije dobio riječ, Milanović se nagnuo preko stola, uzeo papire i sve ih potpisao – kaže izvor iz SDP-a. U SDP-u su, nastavlja, to shvatili kao HDZ-ovu manipulaciju. – Zar ti je toliko stalo do fotelje? – pitao je Karamarko dok je Milanović potpisivao sporazum. – Upravo sam potpisao da je se odričem! – odgovorio je Milanović.

Informaciju iz SDP-a provjerili smo kod jednog od sudionika sastanka iz Mosta. – Petrov je tražio od Milanovića da se prvi izjasni jer je to bilo logično nakon što je SDP već gotovo izašao iz pregovora – kaže nam sugovornik iz Mosta, napominjući da se sve jako brzo odvilo. – Petrov je rekao Milanoviću da se izjasni, a on je tražio da prvi odgovori Karamarko. Milanović je rekao da su se dogovorili kako će se HDZ prvi izjasniti. Onda je uzeo papire i potpisao – kaže nam osoba iz Mosta uz napomenu da joj nije jasno zašto su iz Domoljubne koalicije uopće dolazili na sastanak. – Rekli smo im da onaj tko ne namjerava potpisati sporazum ne treba ni dolaziti – nastavlja  sugovornik Jutarnjeg lista.

Od više osoba iz različitih stranaka koje sudjeluju u pregovorima o formiranju nove Vlade saznali smo kako je ozbiljna inicijativa da HDZ i SDP odbiju plan Mosta o tripartitnoj Vladi i zatraže nove izbore krenula još u petak, i to nakon razgovora o reformama. Nakon sastanka jedan od bliskih suradnika Tomislava Karamarka poručio je Milanoviću da bi bilo dobro da se sastane s Karamarkom i da razgovaraju o ponavljanju izbora. Inicijativa je pala na plodno tlo. Milanović je već navečer tijekom sastanka u Mostu, što nam je reklo više osoba, zatražio stanku i razgovor s Karamarkom u četiri oka. Razgovarali su petnaest minuta i tada, po jednoj verziji, postigli načelni dogovor o tome da će odbiti potpisati sporazum, ali da će prije toga zatražiti stav predsjedništva svojih stranaka. Po drugoj su razgovarali o suradnji.

Predsjednik SDP-a o svemu je informirao i koalicijske partnere. U subotu popodne je predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla da Milanović ima njihovu podršku u razgovorima o tripartitnoj vladi. – Biti manji partner u koaliciji ima niz nedostataka, ali ima i prednosti. A prednost je da ne moramo sudjelovati u ovome – rekla je Pusić. Premda nitko iz HNS-a nije otvoreno rekao da se razgovara s HDZ-om o ponavljanju izbora, jasno su dali do znanja kako postoje kontakti između HDZ-a i SDP-a te ponavljali da će se vrlo brzo sve razjasniti. Razgovore između te dvije stranke u subotu su nam potvrdili i u SDP-u.

“SDP je od početka pregovora bio principijelan i fer. Uvijek smo prvi povlačili poteze i uvijek se prvi izložili, a HDZ je reagirao nakon nas i petljao samo kako bi nas izbacio iz igre. Prljavo su igrali i zato smo se odlučili vratiti u pregovore. Na Predsjedništvu smo zaključili da, ako HDZ potpiše sporazum o tripartitnoj vladi, onda ćemo i mi. Rukovodili smo se time da u sporazumu postoje tri razine zaštite i da nam se ne mogu nametnuti rješenja koja bi nam bila neprihvatljiva – kaže nam izvor iz SDP-a koji je neposredno sudjelovao u svim ključnim razgovorima. – Tada su zvali iz HDZ-a i rekli da Karamarko to neće potpisati. On i Milanović su se neposredno čuli, a Milanović je rekao da neće ni on. Dogovorili su se da će Karamarko prvi reći da odbija” tvrdi izvor Jutarnjeg lista. .

U HDZ-u nam kažu da je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan u subotu kontaktirao ljude iz HDZ-a i pitao mogu li se čuti Milanović i Karamarko. – Rekli smo da može i u tom razgovoru Milanović je pitao Karamarka slaže li se da odbiju prijedlog Mosta – kažu u HDZ-u. Karamarko je, tvrdi osoba iz njegove stranke, doslovno rekao Milanoviću: “Ne znam što ćeš ti napraviti, ali ja ću biti protiv i Predsjedništvo HDZ-a će biti protiv”. Navodi da je Milanović želio da zajedno izađu pred novinare i objave da su za nove izbore, ali je Karamarko to odbio rekavši da treba otići na sastanak i vidjeti kako će se postaviti Most.

Izvor iz SDP-a kaže da se Milanović želio s Karamarkom u subotu naći u četiri oka, ali je ovaj to izbjegavao, a izvor iz HDZ-a svjedoči da se Milanoviću nije želio javljati na telefon. Čuli su se tek pred odlazak na sastanak u Most.

You may also like