Home Energetika Karamarko: INA je bila i ostala stožerna kompanija, ma što zlobnici imputirali

Karamarko: INA je bila i ostala stožerna kompanija, ma što zlobnici imputirali

by Energypress.net

Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, također se obratio prisutnima na Općem saboru HDZ-a. Rekao je kako  mu je posebno važna energetska politika. Uz obnovljive izvore, istaknuo je da je INA stožerna hrvatska kompanija, ma što HDZ-u imputirali zlobnici.

‘Vladu, u kojoj je HDZ stožerna stranka, žele srušiti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno. HDZ žele srušiti samo na razini želja za osobnom promocijom, iza toga je praznina. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom i za stvarnim društvenim promjenama. Postoji samo prizemno djelovanje. Kako nazvati kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku želi voditi naprijed’, kazao je Karamarko.

‘Imali smo i imamo razumijevanja, gledali smo na nesnalaženje kao na nešto što će brzo proći. Ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre. Hrvatska treba jaku, odlučnu i nepokolebljivu Vladu. Hrvatska treba jaku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Na tom pitanju nećemo popustiti niti odstupiti. Neću pristati na presudu partijskog suda bez iti jednog argumenta. Suradnja je uvijek kompromis i uvijek dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja, nego prizemna ucjena na koju neću pristati’, rekao je Karamarko.

Dotaknuo se i snage HDZ-a. ‘Snaga ove stranke nije samo jedan čovjek, snaga HDZ-a je 200.000 ljudi u Hrvatskoj. Nikad vas neću iznevjeriti. Meni je domovina i interes našeg naroda uvijek na prvom mjestu. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira s kojeg dijela političkog spektra on došao. Istina je samo jedna, a ja ću je obraniti. Oni ne znaju da je biti članom HDZ-a čast, ne znaju da je naša sloga moć, koju neće složiti jeftinim podmetanjima, jer u toj slozi počiva snaga’, kazao je Karamarko.

‘Nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu, da sruše ovu Vladu, da se Zoran Milanović vrati na vlast. Niti jedan pojedinac ne čini stranku, niti sam može uspjeti. Ne bježimo ni od šumova u komunikaciji. Rekao sam da HDZ nema monopol na domoljublje. Želimo u dijalogu surađivati sa svim koalicijskim partnerima i suradnicima. Ova Vlada štiti nacionalne interese Ine, ma što zlobnici o tome rekli’, kazao je Karamarko.

Dotaknuo se i obitelji, kao i demografske slike društva. ‘Obitelj je temeljna stanica društva’, poručio je. Posve je jasno da je demografska slika društva izrazito bitna, te da se na njoj radi i kroz zdravstvo. Suprotno onima koji samo ističu poskupljenje, iz HDZ-a se ističe kvaliteta sustava. Činjenica da je dob stanovništva u stalnom porastu dovoljan je pokazatelj kvalitete zdravstva. ‘Slažemo se da moramo štedjeti, ali problem se ne može riješiti uštedama’, poručio je Karamarko.

Dotaknuo se i povijesnih podjela. ‘Nikada ljude nismo dijelili prema nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Neću govoriti o povijesti, ali nužno je reći da je HDZ odbacio svaki totalitarizam. Mi jesmo antifašisti, ali i antikomunisti, zbog krvavog traga koji je taj režim ostavio u hrvatskom društvu. Mi smo antitotalitaristi. Želimo zaključiti Drugi svjetski rat’, kazao je Karamarko, dodavši da se zalaže za otvaranje dokumentacijskoga centra za Drugi svjetski rat, kako bi se doznao konačan broj žrtava. ‘Svaka žrtva ima pravo na pijetet i priznanje, to je posao povjesničara radi povijesne istine. Ne smijemo to ostaviti u naslijeđe našoj djeci’, poručio je predsjednik HDZ-a.

Dodao je da želi zakladu stranke preimenovati u Zakladu doktora Franje Tuđmana. ‘Ona mora postati mjesto okupljanja hrvatske intelektualne, gospodarske i kulturne elite’, kazao je Karamarko. Svi će biti itekako dobrodošli, svatko tko želi dobro hrvatskom društvu i tko želi potaknuti njegov razvoj, poručio je Karamarko. ‘Buduća Zaklada dr. Franjo Tuđman bit će platforma na kojoj će intelektualci raspravljati o razvoju Hrvatske’, kazao je predsjednik stranke. Govor je zaključio onako kako je to nekoć činio i osnivač njegove stranke, Franjo Tuđman. ‘Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska’, poručio je Karamarko, ispraćen pljeskom prisutnih.

Premijer Tihomir Orešković obratio se u subotu izaslanicima 17. općeg izbornog sabora HDZ-a i zahvalio im što su mu dali potporu kao predsjedniku Vlade te poručio kako pokušaji destabilizacije njegove vlade neće uspjeti.

“HDZ je bitno pridonio stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske i zato sam siguran da će na prvom mjestu voditi računa o interesu države i njezinih građana. Svaka je vlada snažna koliko su snažni njezini članovi, samo tako možemo ispuniti ono što smo obećali građanima”, rekao je Orešković.

Podsjetio je da je njegova vlada izradila proračun za ovu godinu, da je donijela plan reformi koji je dobio podršku Europske komisije. “Ja se svoga dijela dogovora držim, držim do svoje riječi i očekujem isto od vas. Izloženi smo mnogim napadima i pokušajima destabilizacije, ne samo vlade nego i cijelog društva. Otvoreno kažem, takvi pokušaji i oni koji žele spriječiti reforme neće uspjeti”, kazao je premijer.

Naglasio je kako je izlazak iz krize jedini put kojim vlada želi ići. “Danas slavimo 25 godina OS RH, prisjetili smo se tisuća onih koji su za ovu zemlju, slobodu i demokraciju dali najvrjednije, svoje živote i zdravlje. Zbog njih i zbog naše djece tražim vašu podršku da Hrvatsku zajedno učinimo boljom”, poručio je Orešković.

HDZ-ovi koalicijski partneri u Domoljubnoj koaliciji izrazili su u subotu, na 17. Općem saboru HDZ-a, podršku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku te izrazili uvjerenje da će stranka izabrati kvalitetno vodstvo koje će znati rješiti postojeće probleme i povesti državu u bolju budućnost, partner Domoljubne koalicije, Most, nije imao svog predstavnika na Saboru.

“Možda nismo na istom brodu, ali imamo isti smjer, a naš smjer je dobrobit hrvatskog naroda”, rekao je Pero Ćorić (HSP-AS). Karamarku, čije odstupanje traži Most, dao je punu potporu, a izaslanike pozvao da izaberu stranačka tijela koja će “znati presjeći ovu agoniju” te započeti “demografsku, demokratsku i gospodarsku obnovu” Hrvatske.

Prozvao je Most da na neprihvatljiv način pokušava “da se gospoda s ljevice vrati na vlast”, te im poručuje kako su pravaši spremni za svaku varijantu, pa i nove izbore. Svi moji preci bili su čobani, hajduci, šverceri duhana, (…) ne treba se sramiti svojih korijena, a moj me otac učio da se kuća nikad ne gradi na mostu, poručio je Ćorić.

Okupljenim HDZ-ovim izaslanicima, a u Lisinskom ih je 1.850, Milovoj Špika (BUZ) je poručio kako građani od njih očekuju da uz Karamarka, imaju i “vodstvo sa ‘mudima’ koji će znati udariti šakom u stol i povesti u bolje sutra”. BUZ se prvi ukrcao na brod Domoljubne koalicije i ostat će na njemu do kraja, čak i ako bi se ostavrila želja onih da taj brod bude podmornica, kaže Špika, uvjeren da su HDZ, Karamarko i Milijan Brkić, kandidat za zamjenika predsjednika, dovoljno odlučni i snažni da neće posustati. Bit ćemo na strani dobra, a dobro uvijek mora pobijediti, naglasio je Špika.

“Tomica uzmi odgovornost svoje ruke, idemo zajedno graditi Hrvatsku”, pozvao je Karamarka predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić kojeg su izaslanici posebno srdačno pozdravili. Poručio je da Hrvatskoj treba zajedništva i povjerenja, okretanja budućnosti. “Želim da izaberete vodstvo na čelu s Karamarkom, a od Tebe javnost očekuje da preuzmeš odgovornost, podvučeš crtu kao čelni čovjek stožerne stranke koja je preuzela odgovost za upravljanje Hrvatskom”, poručio je Bandić Karamarku. Odnose s partnerima usporedio je s “haustorom”. “To je kao s haustorom, uvijek netko ide, samo morate ići naprijed”, ustvrdio je Bandić.

Okupljene sa HDZ-ovu Saboru pozdravio je i Ladislav Ilčić (Hrast). Veseli me zajedništvo, to je izrazito važno, pogotovo kad gledamo alternativu, a to je povratak 30-40 godina natrag, ustvrdio je Ilčić. Osvrno se na ostavku Ekspertne skupine za Kurikularnu reformu. Bivši, (SDP) ministar imenovao je šefa te skupine Jokića koji se sad ponaša kao da je SDP još na vlasti, čak neće surađivati s drugim stručnjacima. Tome treba stati na kraj, treba vući čvrste poreze, pristojno, ali vrlo odlučno, rekao je Ilčić. “Hrvatska nema vremene za diletante, za one koji nemaju vremena za odgovornost, nema vremena za razgovore, pregovore dogovore, to je iza nas”, poručila je Dorica Nikolić (HSLS) i zaključila “čovjek se drži za riječ…

U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.

Sabor je otvorio glavni tajnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je pozdravljen toplim pljeskom. Na saboru su, uz 2122 delegata s pravom glasa i brojni gosti, među kojima su predsjednici i visokopozicionirani predstavnici drugih stranaka Domoljubne koalicije te zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić, no predstavnika Mosta nije bilo.

Na samom početku rada Općeg sabora, Brkić je pozvao HDZ-ovce da u sebi pronađu energiju i ljubav svojih utemeljitelja te da u zajedništvu i jedinstvu stvore pretpostavke za razvoj i budućnost domovine.

Related Posts