Karamarko i Petrov bit će podpredsjednici vlade

Završio je sastanak Mosta i HDZ-a. Tomislav Karamarko izjavio je da će u novoj vladi biti potpredsjednik vlade s ovlastima zamjenika premijera ili zamjenik premijera dok je Petrov kazao da će biti potpredsjednik vlade. Osim toga Petrov je rekao da u formiranju ministarstava postoje određene stvari koje su Mostu interesanstne, ali da neće još prejudicirati odluku zajedničkog tijela.

”Stajalište je ljudi koji su predstavnici Mosta da bi se na ovom moglo raditi. Neke stvari će se i mijenjati”, rekao je Petrov. Dodao je kako se slažu s racionalizacijom broja ministarstava. ”Slažemo se s racionalizacijom ministarstava i nekih agencija. Bitno je definirati vrijeme u kojem će se to provesti. Postoji prostor i mi se slažemo da se taj dio treba provesti”, rekao je dodavši kako se na sastanku kratko razgovaralo i o formiranju holdinga. ”Kratak je razgovor bio oko toga. Morat ćemo više o tome diskutirati. Mnogo je kompleksnija priča od minstarstava. Trebam čuti naše sugovornike od strane Mosta i o tome će na našem sastanku sutra biti riječi”, rekao je on.

Petrov nije htio precizirati koliko ministarstava želi Most. ‘Inzistirat ćemo na određenim minstarstvima za koje imamo stručne osobe. Bitno je na lijep način odraditi pregovore tako da bih ostavio taj dio otvorenim. Rekli smo za koje resore smatramo da imamo stručne osobe. Znamo da nam je važan resor MUP-a i pravosuđa. Želimo se obračinati s rak-ranama Hrvatskog društva. Vjerujemo u potporu druge strane”, rekao je Petrov.

Kazao je kako ne traže resor MUP-a zato jer HDZ nema kvalitetan kadar za tu poziciju. ”Smatramo da je naš ulazak u politiku bio isprovociran određenim pojavama i anomalijama u hrvatskom društvu koje je trebalo riješiti. Važno nam je bilo i provesti reforme. Osim reforme javne uprave ostaju još dvije koje želimo provesti”, rekao je.

Tomislav Karamarko je rekao kako su na sastanku govorili o redukciji broja ministarstava. ”Išli smo u redukciju broja ministarstava, ali ne bih govorio o kojim se radi. 17 plus jedno novo smo predvidjeli. Slažem se da je ovo bio dobar okvir za razgovor.Ovo je reformski zahvat. Nećemo moći napraviti sve u 15 dana, ali mislim da ćemo da ćemo krenuti u te reforme. Već nakon prve sjednice Sabora nakon 18 siječnja da počnemo raditi s nekom vladom. S istim brojem miinistarstava kao dosad, a onda ćemo raditi na tome”, kazao je Karamrko. ”Zna se tko je pokretao borbu protiv kriminala u ovoj državi. Moram priznat da sam zadovoljan tonom i onim kako smo razgovarali. Možemo zaključiti da i jedni i drugi želimo reforme. Nemojmo obećavat ono što ne možemo napraviti za 15 dana”, rekao je Karamarko i dodao da nema ucjena ni podcjenjivanja kad se priča o resorima.

Karamarko je komentirao i jutrošnje izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića koji je kazao da s novom vladom očekuje bolje odnose. ”Milanovć nas je sa svima posvadio. I unutar EU i unutar prostora susjeda. Nije dobro ono što se dosad radilo i bit će puno bolje. Meni je u interesu da sa Srbijom imamo dobre odnose. Moramo riješiti neke stvari poput pitanja Oluje. Ovo nasilno nametanje ćirilice krši članak osam ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Vukovar je naša otvorena rana i imamo poseban senzibilitet. Moramo biti jako suptilni”, zaključio je Karamarko.

You may also like

0 comments